Eveniment

Firmele din energie, agricultorii şi microîntreprinderile susţin majorările de salarii de la stat

Firmele din energie, agricultorii şi microîntreprinderile susţin majorările de salarii de la stat

Autor: Claudia Medrega

23.01.2013, 00:09 2436

Guvernul şi-a propus să obţină trei miliarde de lei de la sectorul privat în acest an, în urma aplicării unor măsuri fiscale noi, pentru a putea să majoreze salariile bugetarilor şi pensiile.

Pachetul de măsuri fiscale propus de Ministerul Finanţelor, care include măsuri precum extinderea impozitării în agricultură, introducerea unor noi taxe pentru companii sau majorarea salariului minim, a fost aprobat ieri de Executiv.

Punctul critic al bugetului pentru 2013 este creşterea salariilor pentru bugetari. Cheltuielile cu salariile din sectorul public au fost majorate în acest an cu 5,2 mld. lei, reprezentând un plus de 13%, în principal pentru revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010. Salariile au fost tăiate cu 25% în vara anului 2010, iar reîntregirea s-a făcut în două etape, prima majorare fiind operată în 2012. Statul va cheltui în acest an 46,2 mld. lei pe salarii pentru sectorul public şi 50 mld. lei pe pensii.

Câţi bani vor pleca din conturile Enel, E.ON, Transelectrica sau Petrom prin taxele speciale

Pentru a putea să susţină aceste cheltuieli şi pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar agreată cu FMI, de 2,1% din PIB, Finanţele s-au gândit la noi taxe.

Astfel, sectorul energetic va plăti începând cu luna februarie cele mai multe taxe suplimentare la buget, în sumă totală de un miliard de lei.

Suprataxa de 60% pe care companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Nea­gră, va fi aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector. Din această suprataxă vor ajunge direct la buget 273,5 mil. lei, însă dacă se cumulează şi TVA şi impozitul pe profit suplimentar, rezultat din creşterea preţurilor după liberalizare, rezultă un total al impozitelor plătite la stat de 641 mil. lei.

Cea de-a doua taxă, pe monopolul natural din energie şi gaz metan (transport şi distribuţie), va aduce un plus la încasări de 257,5 mil. lei, iar taxa specială de exploatare a resurselor naturale, altele decât gazele, va aduce venituri suplimentare de 106,9 mil. lei.

Taxarea activităţilor agricole va avea un impact bugetar pozitiv de 578 mil. lei, în timp ce din impozitul obligatoriu de 3% din veniturile companiilor cu o cifră de afaceri de sub 65.000 de euro pe an vor ajunge în vistieria statului 457 mil. lei. Limita veniturilor obţinute pentru care se intră în sistemul microîntreprinderilor a fost redusă de la 100.000 de euro la 65.000 euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO