Eveniment

FMI a ajuns să dicteze şi ce aeronave poate avea Tarom în flotă sau nu

FMI a ajuns să dicteze şi ce aeronave poate avea Tarom în flotă sau nu

Autor: Andreea Neferu

13.02.2012, 00:06 2544

Poşta Română va trebui să concedieze 600 de angajaţi, Tarom să renunţe la o aeronavă închiriată de la Boeing, iar Compania Naţională a Huilei va trebui să demareze procedura de lichidare până în septembrie - acestea sunt principalele linii trasate de Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit scrisorii de intenţie în urma misiunii din ianuarie-februarie, obţinută de Mediafax.

De asemenea, FMI a prelungit cu câteva luni şi identificarea unui investitor pentru Poşta Română sau vânzarea la Bursă a 20% din acţiunile Tarom.

Guvernul şi-a asumat încă din 2010 vânzarea pe Bursă a unor pachete minoritare de acţiuni la companii din sectorul energetic la care deţine participaţii şi privatizarea pachetelor majoritare de acţiuni la companiile de stat cu probleme, precum Oltchim, Tarom sau CFR Marfă.

Demersurile pentru vânzarea pe bursă a unor pachete de 15% din Transelectrica, Transgaz şi Romgaz au început din mai 2010, când ministrul economiei de atunci Adriean Videanu promitea listarea Romgaz până la finalul lui 2010. După aproape doi ani, statul a reuşit în final să selecteze intermediari pentru cele trei oferte, dar încă nu a finalizat nicio ofertă. Singura promisiune respectată a fost oferta de vânzare a unui pachet de 9,84% din acţiunile Petrom, care a avut loc în iulie 2011, dar care s-a încheiat cu un eşec din cauză că a venit exact în momentul în care pieţele internaţionale au intrat în picaj din cauza crizei datoriilor suverane ale ţărilor din zona euro.

  • Poşta Română ar urma să concedieze cel puţin 600 de angajaţi până la finalul lunii martie şi să reducă numărul oficiilor poştale cu peste 135 de unităţi, până la sub 5.700 de unităţi.

  • Mai mult, guvernul şi FMI au stabilit ca termenul până la care trebuie identificat un investitor strategic care să preia cel puţin o cincime din acţiunile Poştei să fie prelungit cu două luni, până la finalul lunii iunie. Poşta Română, companie cu pierderi de 29 mil. euro în 2010, este controlată în prezent de Ministerul Comunicaţiilor, care deţine 75% din acţiuni, şi de Fondul Proprietatea, care are 25%.

  • FMI a mai cerut guvernului român să restituie companiei americane Boeing un avion tip 737-800, închiriat de Tarom în urmă cu patru ani, sau să reuşească să reducă rata de chirie la nivelul pieţei, procedură care să fie încheiată cel târziu până la finalul lunii martie 2012.

  • Tarom ar urma să aplice, conform cerinţelor FMI, un program de reducere a cheltuielilor prin revizuirea rutelor de călătorie, a flotei de aeronave şi a structurii de organizare.

  • De asemenea, guvernul a primit acordul FMI pentru a prelungi cu două luni termenul de vânzare la Bursă a 20% din acţiunile operatorului aerian. Prospectul de vânzare ar urma să fie publicat până la finalul lunii mai, până la finalul lunii iunie urmând să se încheie şi procedura de vânzare.

  • FMI a impus guvernului ca până la 15 februarie 2012 să finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica şi să anuleze înţelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi încheiate. Printre companiile care au contracte directe de cumpărare a electricităţii de la Hidroelectrica se numără producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din ţară.

  • Printre obiectivele menţionate de FMI se numără şi demararea până la finalul lunii septembrie a procedurilor de lichidare a Companiei Naţionale a Huilei, după ce activele neviabile vor fi separate de cele considerate valoroase. Guvernul este obligat să transfere cel târziu în luna februarie către ANAF activele neviabile ale Companiei Naţionale a Huilei.

  • Minele viabile vor fi "oferite printr-un proces de licitaţie" deschis şi transparent. Conform înţelegerii de anul trecut cu FMI, minele considerate viabile ale Companiei Naţionale ale Huilei ar urma să fie incluse în Complexul Energetic Hunedoara, alături de termocentralele Paroşeni şi Mintia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO