Eveniment

FMI a revizuit în sus prognoza privind creşterea economică a României în 2022, până la 4,8%. Unii economişti spun însă că avansul se poate apropia şi de 7%

FMI a revizuit în sus prognoza privind creşterea...

Autor: Iulian Anghel

27.09.2022, 00:07 771

♦ Fondul Monetar Internaţional (FMI) a majorat prognoza privind creşterea economică a României în 2022, de la 2,2% cât estima în primăvară, la 4,8% ♦ De unde, la început de an, economiştii vorbeau de o posibilă recesiune tehnică, iată că acum îndrăznesc să anticipeze creşteri semnificative, în ciuda crizei din energie, a războiului din Ucraina şi a pandemiei care a continuat să lovească lumea în prima parte a anului.

Noua evaluare a Fondului nu este o surpriză pentru economişti, care spun că FMI rămăsese în urmă mult cu estimările. Pentru că trimestrele întâi şi doi au fost neaşteptat de bune pentru economia României. În primele şase luni din an, avansul a fost de 5,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea de 2,1% din T2 faţă de T1 a fost o mare surpriză întrucât a venit pe un avans de 5,2% în primul trimestru din an faţă de trimestrul al patrulea din 2021. Aşa că, chiar dacă T3 şi T4 vor înregistra o stagnare, rata anuală de creştere nu poate fi sub 4,8%, spune Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank: „FMI a adus la zi estimările, pentru că ele erau depăşite complet (2,2% în primăvară - n. red.) Credem că trimestrul al treilea, faţă de T2 va fi însă în scădere şi T4 faţă de T3, de asemenea. Dar creşterile solide din trimestrul întâi şi din trimestul al doilea ne determină să prognozăm că rata anuală a creşterii va fi de 4,8%”.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, crede că avansul PIB ar putea atinge chiar 7%: “Sunt şanse ca economia să crească cu 6% şi chiar să ajungă la 7%. Asta va însemna însă o creştere mai redusă în 2023, în jur de 2%, din cauza efectului de bază”. „Teoretic, e posibil o creştere de 7%, cu condiţia ca să nu existe stagnare sau scădere în T3 şi T4. Nu credem că va fi o creştere, T3, faţă de T2 şi în T4 faţă de T3. Credem că vom înregistra scăderi pentru că industria nu merge, iar agricultura este la pământ, din cauza secetei. Dar o creştere de 4,8% este nu doar probabilă, este posibilă. Aceasta este evaluarea noastră”, comentează Ionuţ Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO