Eveniment

Fondul Proprietatea va fi listat abia in 2008

Fondul Proprietatea va fi listat abia in 2008

Alexandru Paunescu, presedintele Fondului: Fostii proprietari ar putea fi despagubiti in numerar, in limita unui plafon de 500.000 de lei, in transe de cel mult 100.000 de lei pe an, daca opteaza pentru aceasta varianta in loc sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea.

07.06.2007, 19:56 14

Fondul Proprietatea va fi listat la Bursa cel mai probabil anul viitor, printr-o oferta publica, Ministerul Economiei si Finantelor analizand daca va scoate la vanzare un pachet de 10% sau 20% din titluri, a declarat ieri presedintele Fondului, Alexandru Paunescu.
"Procesul de evaluare a activelor Fondului Proprietatea si selectarea administratorului dureaza circa sapte luni. Nu mai vad posibila listarea Fondului la Bursa in acest an, ci in 2008", a spus presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului.
Proiectul de act normativ pentru modificarea legislatiei privind Fondul a fost finalizat si a intrat in procedura de avizare de catre ministere, discutii urmand sa mai aiba loc pe marginea anexei care include companiile din portofoliu.
Paunescu a aratat ca oferta publica va fi lansata abia dupa ce se va selecta administratorul, intrucat o companie de administrare de renume va garanta succesul operatiunii.
"Pe piata de capital perceptia inseamna realitate, iar pretul e dat de perceptie. Cand te listezi avand un manager de fond renumit, cum ar fi, sa zicem, Goldman Sachs, e alta poveste", a adaugat Paunescu.
Presedintele Fondului crede ca in procesul de evaluare ar putea fi nevoie de selectarea a doi auditori, intrucat cele mai mari firme din domeniu activeaza pe piata locala si au contracte cu societatile din portofoliu care urmeaza sa fie evaluate.
"Ar putea sa existe conflicte de interse, pentru ca sunt mari sanse ca evaluatorul selectat sa aiba in derulare un contract cu una dintre firmele pe care urmeaza sa le analizeze. Pentru a evita astfel de situatii, am putea fi nevoiti sa selectam doi evaluatori. Oricum selectia va urmari atragerea celor mai renumite firme din domeniu, pentru a nu exista dubii asupra evaluarii", a mai spus Paunescu.
Operatiunea de listare presupune mai multe etape, prima conditie fiind autorizarea Fondului de catre CNVM si inscrierea la categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv. Pentru obtinerea autorizarii, portofoliul Fondului trebuie mai intai evaluat.
In proiectul de act normativ publicat pentru dezbatere publica in luna februarie se mentiona ca Ministerul Finantelor Publice va vinde prin oferta publica 20% din actiunile Fondului Proprietatea in vederea admiterii titlurilor la Bursa de Valori Bucuresti.
Ulterior admiterii la tranzactionare, MFP poate sa deruleze alte oferte publice de vanzare, sa vanda sau sa cumpere actiuni emise de Fondul Proprietatea prin orice alte operatiuni bursiere autorizate.
Paunescu a mai spus ca persoanele ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist ar putea fi despagubite in numerar, in limita unui plafon de 500.000 de lei, in transe de cel mult 100.000 de lei pe an, daca opteaza pentru aceasta varianta in loc sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea.
Ministerul Finantelor, alaturi de alte institutii, a prezentat la inceputul lunii februarie, pentru dezbatere publica, un proiect de ordonanta privind Fondul Proprietatea, care prevede ca persoanele ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist ar putea fi despagubite atat sub forma de actiuni la Fond, cat si in numerar, in limita a 200.000 de euro.
Proiectul de ordonanta continea o serie de variante pentru valorificarea titlurilor de despagubire primite de cei indreptatiti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24