Eveniment

Fostul premier grec Konstantinos Mitsotakis a murit

Fostul premier grec Konstantinos Mitsotakis a murit

Autor: Andrei Ionascu

29.05.2017, 10:26 137

Anunţul a fost făcut de către familia lui Konstantinos Mitsotakis şi nu a fost precizată cauza decesului.

Konstantinos Mitsotakis s-a născut la 18 octombrie 1918, pe insula Creta, şi a devenit membru al Parlamentului Greciei în 1946, din partea unui partidul liberal. A fost de mai multe ori ministru, apoi lider al partidului conservator Noua Democraţie din 1984. Între 1990 şi 1993, Mitsotakis a fost prim ministru, între două decenii dominate de către guvernarea socialistă. S-a retras din politică în 2004, dar a rămas preşedinte onorific al partidului Noua Democraţie.

În calitate de premier, Konstantinos Mitsotakis a consolidat relaţiile cu Uniunea Europeană şi a asigurat aderarea ţării sale la Blocul comunitar, în decembrie 1991. Anterior, Mitsotakis a participat la elaborarea planurilor de aderare la UE, din postura de ministru de Externe.

Konstantinos Mitsotakis, un lider proeuropean şi proamerican, a contribuit şi la îmbunătăţirea relaţiilor Grecia-SUA. În 1990, el a devenit primul premier al Greciei care a vizitat Casa Albă, după o pauză de 27 de ani, în Administraţia George H.W. Bush.

Politicile economice ale lui Mitsotakis, care au inclus reduceri de cheltuieli pentru sectorul public şi vânzarea activelor de stat, l-au făcut nepopular în faţa electoratului. Şi-a pierdut mandatul de premier în 1993, iar socialistul Andreas Papandreou s-a impus după ce a promis creşteri de salarii şi de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels