Eveniment

Frank Timis a cheltuit degeaba peste 60 de milioane de dolari in Grecia

21.06.2005, 19:36 26

Regal Petroleum, grup condus pana nu de mult de Frank Timis, a admis ca a cheltuit mai mult de 60 mil. dolari (aproape 50 mil. euro) in cadrul programului de forare din Grecia, soldat cu un esec, analistii apreciind ca suma este mult mai mare decat ar fi trebuit, relateaza Financial Times.

Productia din bazinul Prinos, detinut de Regal Petroleum in Grecia, a scazut anul trecut, in ciuda investitiei de 20 de milioane de dolari (peste 16 milioane de euro) pentru cresterea capacitatii de forare. Aceeasi suma a fost investita si in resursele petroliere din Kallirachi, dar care, la fel, nu a adus rezultatele planificate.

Anuntarea rezultatelor dezamagitoare din Kallirachi a determinat o scadere cu 60 de procente a actiunilor Regal Petroleum si demisia din functia de director executiv a fondatorului roman al companiei, Frank Timis.

Cheltuielile de capital ale Regal in 2004 au fost de 71,6 milioane de dolari (59 de milioane de euro), din care aproape 8 milioane de dolari (6,6 milioane de euro) au fost cheltuiti pentru operatiunile desfasurate in Ucraina si Romania pentru exploatarea gazelor.

Grupul a dezvaluit ca mai mult de 63 de milioane de dolari (52 de milioane de euro) au fost cheltuite in Grecia. Banii au fost directionati pentru rezolvarea problemelor de la Prinos si pentru cautarea petrolului in cadrul bazei Kallirachi. Compania spera ca prin aceasta baza sa obtina aproape un miliard de barili de petrol.

Din cele 63 de milioane de dolari, 10 milioane au fost cheltuiti pe echipamente de forare si 40 de milioane au reprezentat costuri de exploatare la Kallirachi si Prinos.

Unii analisti din industria petroliera spun ca 50 de milioane de dolari (41 de milioane de euro) reprezinta o suma prea mare pentru a fi cheltuita in rezolvarea problemelor la Kallirachi si Prinos. "Este vorba despre o suma exagerat de mare", a spus unul dintre acestia.

Alte 10 milioane de dolari (circa 8 de milioane de euro) au fost cheltuiti in cadrul proiectelor de exploatare Epsilon si Aegean, precum si pentru imbunatatirea capacitatilor de productie din cadrul portului Kavala.

lavinia.marin@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO