Eveniment

Franks, FMI: "Avem nişte veşti bune de anunţat". Băsescu: "Jeff, sunt de acord în totalitate". "Cel mai puternic investitor trebuie să fie guvernul în următoarea perioadă", spune şeful statului

Franks, FMI: Avem nişte veşti bune de anunţat. Băsescu: "Jeff, sunt de acord în totalitate"

Autor: Gabriel Pecheanu

25.07.2011, 19:01 1616

Şeful delegaţiei FMI în România, JeffreyFranks, a afirmat, luni, la începutul întrevederii cu şefulstatului, că, deşi se află la mijloc de misiune în ţara noastră,are veşti bune de anunţat, preşedintele Traian Băsescu afirmând căobiectivul României este susţinerea creării locurilor demuncă.


"Cunosc problemele care au fost dejadiscutate şi, mai mult sau mai puţin, sunt de aceeaşi opinie cupremierul. Principalul obiectiv pe care îl avem, uitându-ne la ces-a întâmplat în primele luni ale anului, este să împingemresursele guvernamentale în susţinerea creării de locuri de muncă",a spus Traian Băsescu, în debutul întrevederii.


El a adăugat că principalul obiectiv este menţinerea tendinţei decreştere şi luna următoare.



"Dacă vom continua să aplicăm măsuri de austeritate, spre exempluplata arieratelor acum şi vom diminua resursele pentru investiţii,vom pierde tendinţa creşterii PIB-ului. Luăm în considerarearieratele din sistemul sanitar şi noi credem că, dacă lucrurilevor merge ca în primele şase luni, cu plusul din veniturilebugetare, vom aveam ceva posibilităţi, în octombrie, noiembrie,decembrie, chiar dacă acum nu plătim întreaga notă a arieratelor.Pe de altă parte, sistemul medical trebuie să negocieze cufurnizorii de medicamente să extindă perioada de plată. Sunt multealte ţări în Europa care au o perioadă de 36 de zile pentru plată",a adăugat şeful statului.


Preşedintele a menţionat că lips
a reformelor însistemul sanitar este demonstrată de situaţiafinanciară.



"Dar este clar că doar o aparentă reformă a sistemului nu mai poatefuncţiona. Ok, am închis câteva spitale, dar sistemul nu estereformat şi aici trebuie să punem costurile sub control într-un modreal. Nu putem continua să irosim toate resursele într-un sistemcare refuză o reformă reală şi un management curat al resurselor.Mai întâi, sistemul trebuie să fie funcţional din punct de vederemanagerial, de la alocarea resurselor şi mai târziu să îndreptămbanii din investiţii pentru a acoperi găurile care se creează înmod constant în sistemul sanitar", a mai spus Băsescu.


El şi-a cerut scuze că intervenţia sa a fostmai lungă, dar a precizat că mesajul său este că autorităţile nusunt împotriva bolnavilor, care trebuie să fie trataţi, dar că,"mai întâi, administratorii din sistemul sanitar trebuie să se uitela bani".



La rândul său, Jeffrey Franks a afirmat că, deşi delegaţia se aflăla mijlocul misiunii, are "veşti bune deanunţat".

"Nu suntem la finalul misiunii, de obicei neîntâlnim la sfârşit. Suntem abia la mijloc, dar cred că avem nişteveşti bune de anunţat, aşa cum probabil că ştiţi deja", a spusFranks.

El a adăugat că au fost evaluateperformanţele din cadrul programului până la mijlocul anului şi s-adescoperit că ţintele au fost atinse în ceea ce priveşte criteriilede performanţă în practic toate domeniile.

"Există unul asupra căruia încă mai lucrăm,dar sunt veşti bune, că performanţele din cadrul obiectivelor mergdestul de bine. În zona structurală, există domenii unde trebuie săcontinuăm eforturile. Aţi menţionat unul, în zona asistenţeimedicale, dar, repet, vedem ceva mişcare în zonele cheie şi cred căne vom întoarce cu un raport bun la Washington pentru următoareaanaliză a board-ului, dar desigur că trebuie să lucrăm împreună larectificarea bugetară din 2011, la bugetul din 2012 şi la zonastructurală în general", a menţionat Franks.


"Jeff, sunt de acord în totalitate că trebuiesă ne adaptăm deficitul la sistemul ESA pentru a nu mai aveadiscrepanţe în raport cu UE şi probabil (...) va trebui să fixăm caţintă teoretic 2,5% pentru a avea 3% pe ESA, dar aici vă ştiupunctul de vedere. Aici trebuie să discutăm, poate să fixăm2,8-2,9%, undeva pe aici, să negociem. Poate nu în mod definitivacum, în octombrie, la următoarea misiune, dar va trebui să găsim osoluţie pentru a nu opri investiţiile, pentru că din cauzarealităţilor de pe piaţa internaţională trebuie să avem în vedereca cel mai puternic investitor să fie guvernul în următoareaperioadă, altfel nu putem face ca lucrurile să înainteze", a spusBăsescu, după care jurnaliştii au fost invitaţi să părăsească sala,restul întrevederii desfăşurându-se cu uşileînchise.



Membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, ComisieiEuropene şi Băncii Mondiale au fost primiţi, luni, şi la PalatulCotroceni, de către premierul Emil Boc, împreună cu ministrulFinanţelor.

România a ieşit din recesiune şi va menţineritmul reformelor, deoarece nu este încă momentul de a sărbători cuşampanie, provocarea Guvernului fiind să nu facă "niciun pasînainte", să deruleze o politică prudentă şi să nu se întoarcă lapopulism, le-a spus, luni, premierul Emil Boc oficialilorFMI.


Şeful delegaţiei Fondului la Bucureşti,Jeffrey Franks, l-a asigurat pe Boc că FMI apreciază eforturileGuvernului de a respecta programul convenit şi a creşte din punctde vedere economic.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şiBăncii Mondiale se află la Bucureşti în perioada 20 iulie - 1august pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventivşi a modului în care au fost îndeplinite ţintele stabilite pentruprima jumătate a acestui an.



În luna martie, autorităţile române au decis să prelungeascăînţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional, printr-un acord de tippreventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde deeuro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI.Atunci, FMI a pus la dispoziţia României o primă tranşă în valoarede 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioaneeuro).

Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijinpreventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de unîmprumut de 400 milioane de euro de la BancaMondială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO