Eveniment

FT: Cazul EDF pune in lumina lumea intunecata a contractelor cu statul

05.05.2008, 17:48 35

Cazul operatorului duty-free Eastern Duty Free (EDF) din Marea Britanie care cere statului roman daune de 100 mil. dolari pentru pierderea a doua contracte, care urmeaza sa fie audiat in acest an la un tribunal international din Washington, va fi una dintre rarele ocazii de punere in lumina a lumii uneori intunecata a contractelor din sectorul public si a institutiilor judiciare, relateaza cotidianul britanic Financial Times.
EDF da in judecata statul roman intr-un caz de coruptie la nivel inalt in care sunt implicati un fost premier, contracte de concesiune duty-free cu un aeroport si o companie de transport aerian, precum si o inregistrare pe caseta audio a unei cereri de mita in valoare de 2,5 mil. dolari, scrie FT.
Publicatia noteaza ca procesul survine intr-o perioada in care Romania, care a aderat la UE, este puternic criticata la Bruxelles in privinta eficientei combaterii coruptiei si implementarii reformei in justitie. Ca si statul vecin, Bulgaria, care este criticata pentru activitatile de crima organizata din tara, Romania ar putea pierde fonduri europene daca nu ia masuri concrete.
"Asa cum dovedeste acest caz, precum si altele, coruptia politica la nivel inalt este inca prezenta in Romania, iar procurorii anticoruptie sunt supusi unor presiuni puternice din partea actualei clase politice", a declarat fostul ministru al justitiei Monica Macovei, citata de FT.
EDF acuza ca, in perioada 2001-2002, a fost contactata de colaboratori ai lui Adrian Nastase, premier in perioada 2000-2004, care au cerut mita in valoare de 2,5 mil. dolari pentru a mentine contractele castigate de companie in 1992 si 1996. EDF sustine ca, in urma refuzului de a plati, a fost obligata sa renunte la contracte.
Guvernul Nastase a aprobat o ordonanta de urgenta prin care a interzis operatiunile de retail duty-free. Ulterior, contractele EDF au fost acordate unor companii romanesti, scrie Financial Times.
Rick Weil, directorul general al EDF, afirma ca a fost la Bucuresti in august 2001 pentru a se intalni cu Sorin Tesu, seful de cabinet al premierului Nastase. Tesu a ales ca loc de intalnire hotelul Hilton.
"Tesu mi-a spus ca participa la intalnire in numele sefului sau. Mi-a explicat ca are vesti bune legate de modalitatea prin care poate fi asigurata continuarea activitatii EDF in Romania. El mi-a spus ca altii au contribuit cu
2,5 mil. dolari la campania premierului Nastase, pentru care li s-au promis afacerile duty-free pe Aeroportul Otopeni. Totusi, acesti bani ar fi putut fi returnati, daca as fi acceptat sa platesc lui Tesu
2,5 mil. dolari, in numele sefului sau", a declarat Weil la DNA, conform FT.
EDF a refuzat sa plateasca, iar doua luni mai tarziu, la 20 octombrie, Marko Katz, director la EDF in perioada respectiva, a declarat ca s-a intalnit cu secretarul de stat Liana Iacob, din partea premierului Nastase, pentru a incerca sa rezolve problema. Intr-o inregistrare audio a acelei intalniri, Iacob a afirmat: "Am fost la guvern, a fost o sedinta de guvern si am avut cu Tesu o discutie in care i-am cerut sa nu se amestece in aceasta problema. I-am spus: "Ma lasi pe mine sa rezolv problema? Iti promit ca iti voi da bani, dar nu asa cum vrei tu sa procedezi. Banii vor merge direct la premier, in proportie de 95%, iar restul de 5% iti va reveni tie. Dar nu este posibil sa procedezi cum vrei tu, cu aceste lucruri. Ei nu vor sa dea bani, i-am mai spus, si
i-am cerut sa ma lase pe mine sa rezolv problema, sa nu se amestece in niciun fel in aceasta chestiune".
Caseta va fi prezentata ca proba la tribunalul de la Washington, mai scrie FT.
DNA a analizat cazul in 2002, dar a decis sa nu inceapa urmarirea penala, din lipsa de dovezi. Dupa ce EDF a contestat decizia, DNA a mentinut hotararea, pe aceleasi considerente, in 2006, noteaza FT.
Nastase a facut subiectul mai multor investigatii si puneri sub acuzare din partea DNA. In noiembrie 2006, Nastase a fost trimis in judecata pentru importarea ilegala a 12 containere de bunuri de consum din China. In mai 2007, Nastase a fost din nou trimis in judecata pentru mituirea unui oficial al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.
In septembrie, un al treilea caz a fost deschis, referitor la mita si trafic de influenta. Cele trei cazuri au fost suspendate in asteptarea dezbaterilor parlamentare privind imunitatea parlamentarilor, inclusiv Adrian Nastase, precizeaza publicatia.
Deciziile Centrului International al Bancii Mondiale pentru Solutionarea Disputelor privind Investitiile nu vor schimba fata justitiei din Romania, dar verdictul ar putea fi stanjenitor pentru Bucuresti, intr-o perioada in care este supravegheat indeaproape de catre Bruxelles, potrivit FT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO