Eveniment

FT: Romania isi pastreaza reputatia de tara de hackeri

11.03.2005, 00:00 24


Cand Politia romana a anihilat, in ianuarie, o retea de infractori care comiteau fraude prin Internet, arestarea a patru oameni a provocat stupoare, scrie Financial Times. 


Suspectii, care foloseau un site pentru licitatii ilegale prin care stransesera mai mult de 200.000 de dolari de la diversi useri de pe Internet, s-au dovedit a fi niste simpli studenti, recrutati de capii retelei. Sefii nu erau catusi de putini hackeri si delegasera altor persoane responsabilitatile tehnice.


Aceasta arata, conform Politiei Romane, ca infractionalitatea de acest gen ia o forma foarte ciudata. "De obicei, cei implicati sunt niste tineri care vor sa castige un ban in plus. Acum insa, lucrurile iau o forma din ce in ce mai organizata", spune Virgil Spiridon, seful brigazii de lupta impotriva infractionalitatii informatice. 


Acum mai bine de 10 ani, Romania a inceput sa se contureze ca o piata foarte buna pentru hackeri. In 2003, doi romani se infiltrau deja in sistemul computerizat al Amundsen-Scott, un centru de cercetare american de la Polul Sud. Ei au trimis catre statie un e-mail cu datele proprii, pentru a confirma faptul ca intrasera in sistem.


Intr-un studiu al companiei de securitate informatica VeriSign, se arata ca Romania si Vietnam se afla, alaturi de SUA, in topul tarilor de unde au provenit cele mai numeroase fraude pe Internet in perioada sarbatorilor de iarna din 2004.


Aderarea tarii la UE este prevazuta pentru anul 2007, dar tarile membre ameninta cu faptul ca data ar putea fi amanata cu un an. Multe dintre ingrijorarile legate de temeinicia lectiilor pregatite de Romania vizeaza si sistemul ei juridic.



Asta poate explica de ce Romania a adoptat in 2003 una dintre cele mai dure legi din lume cu privire la combaterea criminalitatii cibernetice. Pedepsele pentru accesarea ilegala a unui computer sau interceptarea si transmiterea de informatii se ridica pana la 15 ani, adica dublul pedepsei pentru comiterea unui viol.



Spiridon spune ca legea, impreuna cu arestarile foarte mediatizate, au un impact extrem de mare. Omologii sai de la Biroul de Investigare a Fraudelor prin Internet din Washington apreciaza munca depusa de autoritatile romane. Potrivit oficialilor FBI, acestea sunt mult mai deschise si mai cooperante fata de alte tari, ceea ce este un factor cheie in depistarea criminalitatii, dar sunt, oricum, depasiti de situatie.



Politia spune ca educatia foarte buna a contribuit mult la cresterea numarului de hackeri din Romania dupa 1990. Mai ales ca, desi Universitatea  Politehnica produce 29.000 de specialisti IT pe an, economia romaneasca nu le poate oferi salarii atractive si nici suficiente locuri de munca.



Bogdan Olteanu, director IT la GeCad Net, o companie care dezvolta solutii anti-virus pentru Microsoft, spune ca acum 2-3 ani, un administrator de sistem avea un salariu de doar 200 de euro.



Conditiile sunt totusi in schimbare. Economia romaneasca a crescut cu 8% anul trecut iar sectorul de IT creste si mai rapid. Salariile s-au dublat in ultimii doi ani, spune Olteanu. Doar o economie mai puternica poate reduce infractionalitatea, stergand premisele care au creat problema.



andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24