Eveniment

Gaz de France despre Electrica Muntenia Sud: Trebuie sa fim acolo

17.11.2005, 21:18 22

Gaz de France, unul dintre principalii competitori la privatizarea distributiei de electricitate Electrica Muntenia Sud, afirma ca un succes in aceasta cursa este de o importanta stratregica.

Francezii detin distributia de gaze din sudul Romaniei, iar o eventuala achizitie a Electrica Muntenia Sud ar crea o structura integrata de business pentru GdF in Romania si o contrapondere la operatiunile de gaz si energie ale E.ON din jumatatea de nord a Romaniei.

"Pentru noi energia electrica este o prioritate, este cartea cea mare in contextul actual. Trebuie sa fim acolo", a declarat Pierre Clavel, senior vice-president in cadrul diviziei internationale a Gaz de France.

Gaz de France ar obtine astfel o competitivitate mai mare pe o piata in care diversificarea activelor din domeniul energetic sub numele aceleiasi companii a devenit un trend.

"Daca vom castiga Electrica Muntenia Sud, baza reducerii costurilor ar fi mult mai mare, dar acest lucru va fi un proces de durata deoarece implica un volum apreciabil de munca atat cu Distrigaz Sud, cat si cu Electrica Muntenia Sud", a explicat Clavel.

Pe lista investitorilor selectati la privatizare, alaturi de francezi mai participa E.ON, RWE, EnBW (Germania), Iberdrola si Unim Fenosa International (Spania), Enel (Italia), AES Corporation (SUA), CEZ (Cehia) si EVN (Austria).

In ceea ce priveste Distrigaz Sud, compania a trecut in ultimele trei luni printr-un asa-numit proces de "dia-gnosticare" care va avea ca rezultat un plan de actiune aferent urmatorilor ani.

Printre principalele probleme care au fost evidentiate in urma acestui proces se numara trecerea la noul sistem de contabilitate care prevede respectarea normelor IFRS prin calcularea rezultatelor consolidate la nivel de grup, cresterea preturilor la gaze, precum si atentia sporita cu care trebuie abordat sectorul de consum.

"Distrigaz Sud va fi obiectul unor procese majore de reorganizare si restructurare", a mai spus Clavel. roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO