Eveniment

Gazprom, propulsat de exporturi

17.11.2004, 00:00 15



Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, se asteapta ca veniturile din exporturi pe 2004 sa creasca cu 7,9%, fata de recordul inregistrat anul trecut, pe fondul preturilor ridicate ale energiei, informeaza The Moscow Times.



In acest an, compania moscovita va castiga 17,8 miliarde dolari din vanzarea gazului natural catre cumparatori din afara fostei Uniuni Sovietice, fata de 16,5 miliarde dolari, cat obtinuse in 2003, a anuntat Alexander Ryazanov, directorul executiv adjunct.



Gazprom va exporta 143 miliarde metri cubi de gaz in afara fostei Uniuni Sovietice, fata de 140 miliarde metri cubi, cat era planificat. Cifra include gazul provenit din Asia Centrala si pompat prin Rusia. In 2003, Gazprom a exportat 133 miliarde metri cubi de gaz.



Gigantul este cel mai important contribuabil din Rusia. Potrivit lui Ryazanov, impozitele datorate de Gazprom bugetului federal se ridica la 40 milioane de dolari zilnic.



Compania preconizeaza ca va extrage, anul viitor, 547 miliarde metri cubi de gaz natural, fata de 545 miliarde metri cubi, estimarea pentru anul in curs.



Gazprom si producatorul de petrol LUKoil au anuntat, luni, ca isi vor uni fortele pentru a exploata proiecte de petrol si gaze in afara Rusiei.



Alexei Miller, CEO al Gazprom, si Vagit Alekperov, seful LUKoil, au decis sa semneze, luna viitoare, un contract de prelungire a acordului de colaborare incheiat in 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO