Eveniment

Generalul SRI Cristian Celea, numit interimar în fruntea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), instituţie cu peste 10 mld. euro buget

Generalul SRI Cristian Celea, numit interimar în fruntea...

Autor: Georgiana Mihalache

14.12.2023, 17:44 298

Cristian Celea, general SRI în rezervă, propunerea ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila, a fost numit în funcţia de şef interimar al CNAS, cea mai importantă instituţie din Sănătate din perspectiva finanţării, cu 10 mld. euro buget.

Celea a mai fost în funcţia de preşedinte al CNAS în perioada 2003-2005, ia acum, prin decizia premierului Marcel Ciolacu, acesta revine în fruntea instituţiei ca interimar. De la începutul lui 2023, actualul preşedinte al Casei făcea parte din Consiliul de Administraţie al CNAS.

Decizia de numire a unui nou preşedinte la CNAS vine după demisia lui Andrei Baciu, care a deţinut această funcţie timp de patru luni.

„Domnul Cristian Georgică Celea, vicepreşedinte, exercită atribuţiile preşedintelui, cu rang de secretar de stat, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate până la numirea conducătorului instituţiei, în condiţiile legii”, se arată în Monitorul Oficial.

Libertatea a prezentat averea impresionantă a fostului general SRI: 23 de terenuri, două case, 3 apartamente, 4 maşini, 3 şalupe. De asemenea, are o pensie de 45.000 de euro pe an. Declaraţia sa de avere are nouă pagini.

Fondul Naţional Unic de Asigurări So­ciale de Sănătate  (FNUASS) este gestio­nat de Casa Naţională de Asigurări şi este ali­men­tat practic în fiecare an de contribuţiile la sănă­tate din banii asiguraţilor. Pe măsură ce sa­lariul angajaţilor români a crescut şi bu­getul FNUASS din contribuţiile asigu­ra­ţilor s-a majorat. Cea mai mare parte a  bugetului Ca­sei vine practic din contri­buţiile asi­guraţilor.

Din aceşti bani se decontează serviciile medicale primite de pacienţi în ambulatoriu şi în spitale, însă deşi bugetul fondului naţional de asigurări sociale de sănătate este mai mare în fiecare an, accesul pacienţilor la servicii medicale nu s-a îmbunătăţit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO