Eveniment

Grecii de la Olympus vor 40 de milioane de euro în 2012 la noua fabrică din Braşov

Grecii de la Olympus vor 40 de milioane de euro în 2012 la noua fabrică din Braşov

Dimitrios Sarantis, preşedintele Olympus

Autor: Roxana Petrescu

07.11.2011, 00:07 665

Grecii de la Olympus cred că vor reuşi să genereze afaceri de 40 de milioane de euro anul viitor în noua fabrică de lactate pe care au deschis-o în comuna Hălchiu, la 15 kilometri de Braşov, în urma unei investiţii din fonduri proprii de 55 de milioane de euro.

Unitatea de la Hălchiu este cea mai mare investiţie a grupului elen făcută în afara Gre­ciei, aceasta reprezentând 25% din capacitatea totală de producţie a companiei, investitorii estimând o perioadă de recuperare a banilor de circa 15 ani de zile.

Fabrica produce lapte, brânză telemea şi iaurt, întreaga cantitate de lapte necesară fiind colectată din România din zone precum Braşov, Covasna, Cluj sau Harghita. Unitatea a fost finalizată în iulie, dar la finalul săptămânii trecute a avut loc inaugurarea oficială a investiţiei.

"Deja produsele realizate la Hălchiu se pot găsi pe rafturile magazinelor din Italia sau Bul­garia. Ne dorim ca 60% din ceea ce producem aici să meargă la export în ţări precum Germania, Anglia, dar şi în ţările Europei de Est, restul urmând să fie comercializat în România. Avem 80 de angajaţi acum, dar în primul trimestru al anului viitor vom ajunge la 120-150 de oameni", a declarat Dimitrios Sarantis, preşedintele Olympus. Deşi a fost finalizată recent, Sarantis a precizat că terenul necesar fabricii a fost cumpărat în urmă cu 10 ani.

"Am dat un milion de euro pentru teren. Ştiam din acel moment că va trebui să realizăm o investiţie nouă. România devine astfel o bază puternică pentru dezvoltarea noastră pe pieţele europene", a mai precizat Sarantis.

Grecii au intrat pe piaţa locală în 1999, având o unitate de procesare a laptelui în Baraolt, Covasna. De aici, laptele era exportat către unităţile din Grecia, transformat în produse lactate şi adus din nou în România. Odată cu deschiderea unităţii din Braşov, fabrica din Baraolt a fost închisă.

Reprezentanţii Olympus nu au dat informaţii despre cota de piaţă la care vor să ajungă prin produsele lactate făcute în fabrica din Braşov.

"Din 2013 am putea da startul în aceeaşi fabrică şi la producţia de sucuri naturale. Investiţia nu ar fi mare, de circa 500.000 de euro", a mai precizat Sarantis.

Noua fabrică are o capacitate totală de recepţie a laptelui de 40.000 de litri pe oră şi trei linii de producţie: iaurt (120 tone/zi), tele­mea (100 tone/zi) şi lapte (PET: 16.000 litri/oră, ambalaj Tetrapak: 10.500 litri/oră). La evenimentul de la sfârşitul acestei săptămâni de la Braşov au participat şi premierul Emil Boc şi ministrul agriculturii, Valeriu Tabară. După ce sâmbătă premierul a fost prezent la noua unitate Olympus, ieri Boc a mers la Miroslava, Iaşi, unde compania americană Delphi a finalizat o investiţie de 155 mil. euro, din care 24 mil. euro a fost ajutor de stat, într-o fabrică de componente pentru sisteme de injecţie diesel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO