Eveniment

Greva de la Dacia ajunge in cea de-a saptea zi

01.04.2008, 20:44 28

Negocierile intre sindicatele si patronatul de la Automobile Dacia s-au soldat ieri cu un nou esec, dupa ce conducerea societatii a respins ca nerealista propunerea de crestere a salariilor cu 550 de lei, greva ajungand astazi in cea de-a saptea zi.
"Negocierile de astazi au esuat deoarece cei de la Dacia au oferit aceleasi conditii ca si saptamana trecuta. Cel mai probabil greva va dura peste 20 de zile", a declarat pentru ZF Nicolae Pavelescu, liderul de sindicat al SC Dacia Automobile. El spune ca "a auzit" ca Ford Romania recruteaza personal din cadrul Autombobile Dacia pentru noua uzina a companiei de la Craiova, dar nu a oferit dovezi ferme. Reprezentantii Ford nu au comentat.
Salariatii de la Dacia Automobile Pitesti, aflati in a sasea zi de greva generala, au solicitat, ca si la negocierile trecute, cresterea salariilor cu 550 de lei, propunere care a fost respinsa ca fiind nerealista, de catre patronat, care si-a mentinut oferta de crestere medie a veniturilor salariatilor cu 250 de lei.
Cea de-a cincea runda de negocieri va avea loc astazi, potrivit oficialilor Dacia.
Tribunalul Arges se va pronunta miercuri, 2 aprilie, asupra solicitarii administratiei societatii Automobile Dacia de incetare a grevei generale. Motivele invocate de patronat vizeaza numarul insuficient de semnaturi pentru greva si prezentarea de catre sindicate a unor revendicari ilegale, precum solicitarea participarii salariatilor la profit si solicitarea vanzarii catre salariati, cu o reducere de 15%, a unor autoturisme care nu sunt produse sau comercializate de Dacia Automobile.
Potrivit Directiei de Comunicare a Dacia, luni au participat la greva 41,2% dintre muncitorii din schimbul I.
Din totalul angajatilor Dacia, vineri se mai aflau in greva 42,6%, adica aproximativ 5.500 de persoane, dintr-un total de 13.000 de angajati, in comparatie cu valoarea de aproape 6.350 la inceputul grevei, luni 24 martie, potrivit informatiilor furnizate de catre oficialii Automobile Dacia.
Procentul celor aflati in greva a scazut de pe data de 24 martie, de la 48,8% la 45,8% marti, ajungand la 42,7% joi si 42,6% la sfarsitul saptamanii din totalul angajatilor uzinei.
Vineri, directorul executiv juridic al SC Automobile Dacia SA Pitesti, Mihai Acsinte, a declarat ca greva generala a muncitorilor are "destule elemente care sa demonstreze ca este o manifestare ilegala", de la inceputul negocierilor dorindu-se prelungirea acestora pentru a se ajunge la conflict.
"Supraaprecierea problemei salariale este, in opinia noastra, un abuz de drept si vreau sa va mai spun ca am sesizat inca de la inceputul negocierilor ca se doreste prelungirea acestora pentru a se ajunge la un conflict. Iar aceasta greva, trebuie sa o spunem, a fost anuntata inca de acum doua luni, era programata de acum doua luni, de atunci de cand liderul BNS Dumitru Costin a declarat, in 12 februarie 2008, ca urmeaza sa se deplaseze la Mioveni pentru a pune la punct declansarea conflictului de munca", a declarat pentru Mediafax directorul executiv juridic Mihai Acsinte.
Angajatii cer o majorare salariala de 550 de lei, in timp ce administratia a oferit o crestere de 12% a salariului mediu brut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO