• Leu / EUR4.9675
  • Leu / GBP5.7134
  • Leu / USD4.6709
Eveniment

Greva din educaţie ameninţă desfăşurarea examenelor naţionale. Dacă greva continuă până vineri, calendarul examenelor naţionale va fi modificat. Milioane de familii cu copii sunt afectate

Profesorii au intrat în grevă generală începând de luni 22 mai, perioadă în care au organizat trei mari proteste. Dacă greva din educaţie nu se opreşte până vineri, organizarea examenelor naţionale este pusă în pericol. Una dintre soluţii ar fi reprogramarea examenelor.

Profesorii au intrat în grevă generală începând de luni 22 mai, perioadă în care au organizat trei mari proteste. Dacă greva din educaţie nu se opreşte până vineri, organizarea examenelor naţionale este pusă în pericol. Una dintre soluţii ar fi reprogramarea examenelor.

Autor: Ramona Cornea

07.06.2023, 00:07 8598

Părinţii au fost până acum alături de profesori, solidaritatea este neaşteptat de puternică. Doar că această grevă prelungită compromite vacanţele a milioane de familii, compromite şansa copiilor din anii terminali de a se înscrie la universitaţi din străinătate. Aşa că sentimentele tind să se schimbe pentru că niciodată nu a fost uşor să deosebeşti binele de rău ♦ 60% dintre angajaţii din sectorul de învăţământ sunt în grevă generală, adică 170.000 de profesori, educatori şi personal nedidactic/de suport. Greva se opreşte dacă ponderea scade sub 50% ♦ Ligia Deca spune că în circa 1.000 de şcoli nu este niciun profesor în grevă ♦ Numărul total al unităţilor şcolare din învăţământul preuniversitar este de 5.700.

Ministerul Educaţiei a purtat o nouă serie de negocieri cu sindicatele din învăţământ marţi. După întâlnirea la care au participat şi reprezentanţii elevilor şi ai părinţilor, Ministerul Educaţiei a anunţat că în acest moment nu este necesară modificarea datelor în care se vor desfăşura probele examenelor naţionale.

„Referitor la întâlnirea desfăşurată astăzi, 6 iunie, între reprezentanţii Ministerului Educaţiei, ai elevilor, ai părinţilor şi ai sindicatelor reprezentative din învăţământul preuniversitar, respectiv Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, vă comunicăm faptul că toţi cei prezenţi au agreat că în acest moment nu se impune modificarea datelor de desfăşurare a probelor examenelor naţionale“, scrie un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au transmis că în peste 1.000 de unităţi de învăţământ din ţară nicio persoană nu este grevă. Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică, numărul total al unităţilor şcolare din învăţământul preuniversitar este de 5.700.

60% dintre angajaţii din sectorul de învăţământ sunt în grevă generală, adică 170.000 din personalul angajat. Greva din învăţământ se opreşte dacă ponderea scade sub 50%, după cum a declarat ministrul Ligia Deca.

Pe 31 mai erau 58% angajaţi din învăţământ în grevă, iar dintre cadrele didactice procentul de participare era de 64%. Pe 6 iunie mai erau în grevă 52,9% dintre angajaţi, iar în rândul profesorilor procentul este de 59,5%.

Dacă greva nu se opreşte până vineri, o posibilitate ar fi reprogramarea examenelor naţionale.

„Dacă vom ajunge pe finalul săptămânii la concluzia că nu există suficientă resursă umană pentru a organiza aceste examene, vom anunţa principalele măsuri pe care ministerul le ia în calcul“, a declarat ministrul educaţiei.

Dacă greva continuă şi calendarul examenelor se modifică, una dintre măsurile gândite de Ministerul Educaţiei presupune ca probele de competenţă de la bacalaureat să fie echivalate cu notele obţinute de elevi în timpul liceului.

Circa 183.000 de elevi de clasa a opta trebuie să susţină evaluarea naţională, iar 142.000 de elevi de clasa a XII-trebuie să susţină bacalaureatul. Înscrierea la examenul de bacalaureat 2023 era programată să înceapă luni 29 mai, iar Ministerul Educaţiei a prelungit până pe 9 iunie perioada de înscriere a candidaţilor la BAC, precum şi încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din ultimii ani de studiu. Evaluarea naţională ar urma să înceapă pe 19 iunie, iar înscrierea la evaluarea naţională a început de marţi, 6 iunie.

Reprezentanţii părinţilor spun că organizarea examenelor naţionale este un subiect foarte important pentru ei în acest moment.

„Am foarte multe mesaje de la părinţi care îmi spun că trebuie să găsim o soluţie, în sensul în care examenele trebuie să respecte calendarul. Există şi o petiţie, sunt peste 4.000 de părinţi care au semnat-o, părinţi şi elevi. Nu vreau să creez o dispută între părinţii care spun că această grevă trebuie să continue necondiţionat şi între părinţii care se gândesc la propriii copii, în special părinţii care au elevii în anii terminali“, a spus Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor, înaintea întâlnirii negocierilor dintre sindicate, părinţi şi Ministerul Educaţiei de ieri.

În anul şcolar 2021 – 2022, numărul cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar a fost de 210.317, personalul didactic auxiliar a ajuns la 21.093 de persoane, personalul administrativ a fost de 7.564 de persoane, iar personalul de întreţinere şi operaţional a fost de 53.626 de persoane, după cum arată datele de la Ministerul Educaţiei.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9675
Diferență: -0,0644
Ieri: 4.9707
Azi: 4.6709
Diferență: 0,1522
Ieri: 4.6638
Azi: 5.7134
Diferență: -0,3401
Ieri: 5.7329
Azi: 5.1538
Diferență: -0,0543
Ieri: 5.1566