Eveniment

De ce este încă grevă în învăţământ: Profesorii debutanţi au primit creşterea salariilor de la 2.400 la 2.982 de lei, dar vor să ajungă la peste 4.500 de lei net pe lună. Guvernul mai are nevoie de circa 3,25 mld. lei pentru a ajunge la aceste creşteri

De ce este încă grevă în învăţământ: Profesorii...

Autor: Ramona Cornea

06.06.2023, 00:08 4624

Guvernul a adoptat măriri salariale de 1.000 de lei brut, adică 558 de lei net pentru profesori şi cadrele didactice auxiliare Costul total net al creşterilor salariale aplicate acum de guvern se ridică la 1,8 mld. lei net pe an Dacă ar creşte salariile până la 4.550 de lei net, cât este acum salariul mediu net pe economie, costul anual net s-ar ridica la 5,04 mld. lei pe an.

Sindicatele din educaţie au anunţat că vor continua greva generală din învăţământ. Astfel, duminică, repre­zentanţii dascălilor au trans­mis că cer în continuare ca salariul profesorilor debutanţi să fie cel puţin la valoarea salariului mediu pe economie, iar salarizarea în sistem să fie progresivă, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic.

Sindicaliştii din educaţie au respins, încă de miercuri seara, oferta guvernului de creşteri salariale cu 1.000 de lei şi 400 de lei brut. Cu toate acestea, guvernul a decis, joi, să aprobe într-o şedinţă de guvern convocată într-o zi liberă majorările salariale etapizate pe trei ani şi respinse deja miercuri seară de reprezentanţii profesorilor. Ordonanţa de guvern le majorează salariile cu nici 558 de lei profesorilor şi cu nici 250 lei personalului nedidactic.

Astfel, salariul profesorului debutant nu va depăşi 3.000 de lei. Salariul brut de bază al unui profesor cu studii superioare de lungă durată debutant este în prezent de 4.098 de lei, adică primeşte în mână un salariu net de 2.424 de lei. Dacă aplicăm o creştere de 1.000 de lei brut pe lună, ajungem la un salariu brut total de 5.098 de lei, ceea ce ar însemna un salariu net lunar de 2.982 de lei.

Cumulat, în învăţământul preuniversitar şi superior sunt 267.081 de cadre didactice şi angajaţi cu rol didactic auxiliar. Dacă aplicăm o mărire salarială de 558 de lei net, echivalentul a 1.000 de lei brut, rezultă un cost total net pentru creşterile aplicate acum de guvern doar pentru profesori şi pentru personalul didactic auxiliar care se ridică la aproape 1,8 mld. lei pe an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO