Eveniment

Guvernul propune suspendarea legii fondurilor de pensii ocupationale

11.03.2005, 00:00 17


Guvernul a adoptat miercuri un proiect de lege in care este prevazuta suspendarea Legii 249/ 2004 privind pensiile ocupationale pana la 31 iulie 2005.


Legea, in vigoare de la 1 ianuarie anul acesta, ar fi trebuit sa permita aparitia primelor fonduri de pensii private din Romania, dar nici un investitor nu a considerat-o suficient de atractiva. Proiectul de lege a fost trimis la Parlament.


"Legea trebuie suspendata pentru ca este necesara modificarea sa si oricum era inoperabila. In acest moment este prea restrictiva", a spus Mihai Seitan, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si presedinte al Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale.


Legea presupune incheierea unui contract colectiv de munca sau o intelegere intre sindicate/reprezentanti ai salariatilor si angajatori pentru constituirea unei scheme de pensii ocupationale.


Legea impune un capital social minim pentru societatile de administrare de doua milioane de euro si permite contributia la fonduri doar pentru societatile fara datorii la bugetul de stat sau la furnizorii de utilitati, prevedere contestata de societatile de asigurari. De asemenea, acestea solicita si eliminarea garantiei in ceea ce priveste randamentul investitional.


Propunerea de suspendare a legii fondurilor de pensii ocupationale vine in contextul in care institutiile statului discuta de 12 ani propuneri de infiintare a unor fonduri de pensii private, care sa preia in timp din obligatiile tot mai mari ale bugetului public de asigurari sociale, dar fara rezultat.


"E normal sa fie suspendata legea. Asteptam sa se modifice. Am avut deja o intalnire la CNPAS unde s-au intalnit toate partile implicate, si printre altele s-a discutat ca vor fi modificate cele doua legi astfel incat sa fie interes de participare", a spus Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei pentru Pensii Administrate Privat (APAR).


Cealalta lege este cea privind fondurile de pensii publice administrate privat, care va intra in vigoare in 2007.



Nici aceasta lege nu a fost bine primita de investitori.



Deocamdata nu este clar daca legea va fi modificata in sensul mentinerii formulei de pensii ocupationale sau va suferi schimbari mult mai mari.



Spre exemplu, s-ar putea renunta la actuala formula de organizare, destul de complicata, si opta pentru acordarea unor avantaje fiscale pentru orice forma de economisire pe termen lung, inclusiv asigurarile mixte de viata.



Multe societati de asigurari vand in prezent astfel de asigurari sub forma de pensii private si au solicitat tratament fiscal similar pentru aceste produse ca si pentru contributia la fondurile de pensii ocupationale.



Propunerea de suspendare a legii fondurilor de pensii ocupationale nu include si reglementarea potrivit careia in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) se infiinteaza un departament distinct pentru pensii private, finantat printr-un imprumut din Fondul de Garantare pentru asigurati administrat de CSA. sorin.paslaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels