Guvernul PSD are două mari probleme: creşterea economică este sub estimări, iar încasările sunt sub buget

16 aug 2018 Autor: Iulian Anghel

Încetinirea creşterii economice a fost vizibilă în încasările bugetare încă de dinainte ca INS să anunţe, marţi, datele privind PIB-ul pe semestrul al doilea – o creştere de 4% în S I/2018 comparativ cu S I/2017.

Însă guvernul a privit doar partea plină a paharului şi a menţinut, la prima rectificare bugetară, ţinta de creştere economică de 5,5% - un lucru cvasiimposibil, în opinia majorităţii economiştilor -, fapt ce va crea probleme în a doua parte a anului, când Finanţele vor fi obligate fie să taie din cheltuieli, fie să majoreze deficitul fiscal peste ţinta de 3% din PIB.

În semestrul întâi, încasările bugetului general consolidat au fost mai mici cu 3,7% faţă de program, cu o cădere semnificativă pe încasările din TVA (minus 8% faţă de program) şi accize (minus 7,4%, faţă de program), situaţie parţial echilibrată de o încasare mai bună cu 10%, faţă de program, din contribuţiile de asigurări. Dacă deficitul bugetar a fost de sub 2% din PIB, la jumătatea anului acest lucru s-a întâmplat pentru că cheltuielile de investiţii (din buget şi fonduri UE) au fost mai mici cu 8,5 mld. lei faţă de program.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.08.2018

 
Cuvinte cheie:
incasari
, crestere economica
, buget
, estimari
, guvern
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide