Eveniment

Guvernul PSD are două mari probleme: creşterea economică este sub estimări, iar încasările sunt sub buget

Guvernul PSD are două mari probleme: creşterea...

Autor: Iulian Anghel

16.08.2018, 00:08 12930
Încetinirea creşterii economice a fost vizibilă în încasările bugetare încă de dinainte ca INS să anunţe, marţi, datele privind PIB-ul pe semestrul al doilea – o creştere de 4% în S I/2018 comparativ cu S I/2017.

Însă guvernul a privit doar partea plină a paharului şi a menţinut, la prima rectificare bugetară, ţinta de creştere economică de 5,5% - un lucru cvasiimposibil, în opinia majorităţii economiştilor -, fapt ce va crea probleme în a doua parte a anului, când Finanţele vor fi obligate fie să taie din cheltuieli, fie să majoreze deficitul fiscal peste ţinta de 3% din PIB.

În semestrul întâi, încasările bugetului general consolidat au fost mai mici cu 3,7% faţă de program, cu o cădere semnificativă pe încasările din TVA (minus 8% faţă de program) şi accize (minus 7,4%, faţă de program), situaţie parţial echilibrată de o încasare mai bună cu 10%, faţă de program, din contribuţiile de asigurări. Dacă deficitul bugetar a fost de sub 2% din PIB, la jumătatea anului acest lucru s-a întâmplat pentru că cheltuielile de investiţii (din buget şi fonduri UE) au fost mai mici cu 8,5 mld. lei faţă de program.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO