Eveniment

Iaşiul atrage investiţii publice de 1,2 mld. euro şi private de 500 mil. euro. Din sectorul privat, numai grupul IULIUS a finalizat anul acesta o investiţie de 120 mil. euro în proiectul de birouri Palas Campus, iar lista este completată de alte proiecte

În cadrul evenimentului Iaşi Roundtable 2023 - Real Estate Opportunities Northeast of Romania organizat de Romania Property Club au fost prezenţi Despina Ponomarenco Fondator - Romania Property Club, Gabriel Iatco - Shopping Center Manager Palas Iaşi, Tinu Sebeşanu CEO - Impact Developer & Contractor, Paul Butnariu - preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, Daniel Cateliu, Director, Industrial & Logistics, CBRE Romania, Mircea Drăghici - Managing Partner, EST Hospitality şi Romeo Vatra General Manager, Iaşi International Airport

În cadrul evenimentului Iaşi Roundtable 2023 - Real Estate Opportunities Northeast of Romania organizat de Romania Property Club au fost prezenţi Despina Ponomarenco Fondator - Romania Property Club, Gabriel Iatco - Shopping Center Manager Palas Iaşi, Tinu Sebeşanu CEO - Impact Developer & Contractor, Paul Butnariu - preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, Daniel Cateliu, Director, Industrial & Logistics, CBRE Romania, Mircea Drăghici - Managing Partner, EST Hospitality şi Romeo Vatra General Manager, Iaşi International Airport

Autor: Bogdan Alecu

02.12.2023, 12:02 3569

Investiţii majore în infrastructură depăşesc 1 mld. euro în proiecte precum extinderea aeroportului, Spitalul Regional de Urgenţă, Lotul Mirceşti-Paşcani din A7, fonduri PNRR pentru tramvaie şi renovarea şcolilor şi blocurilor, precum şi fonduri BERD pentru depoul Dacia.

Compania IULIUS a finalizat anul acesta o investiţie de 120  de milioane de euro în proiectul de birouri Palas Campus. Acesta se adaugă clădirilor United Business Center din ansamblul mixed-use Palas, polul de birouri dezvoltat de Iulius la Iaşi totalizând 130.000 mp, 8 clădiri, 70 de companii partenere şi 14.000 de angajaţi. În ceea ce priveşte zona de retail, Palas Iaşi se numără printre cele mai puternice poluri comerciale din România, considerat a fi cel mai performant din afara Capitalei.

„Primele nouă luni ale acestui an au fost foarte bune. Am înregistrat peste 16,2 mili­oa­ne de vizitatori, am reuşit suplimentarea suprafeţei închiriabile cu aproxi­mativ 4.000 mp, am adus noi retaileri aşteptaţi de clienţii noştri, în premieră regională, precum Peek & Cloppenburg, Hugo Boss, Obsentum, Intimissimi, Calzedonia, iar la nivel de vânzări suntem peste cifrele de anul trecut”, explică Gabriel Iaţco, shopping center manager, Palas Iaşi.

Impact Developer & Contractor, dezvoltator cu prezenţă naţională, a obţinut anul acesta autorizaţia de construire pentru proiectul Greenfield Copou, cu o valoare de piaţă estimată la peste 175 milioane de Euro. „Dezvoltat pe o suprafaţă de 50.263 mp, proiectul va cuprinde 1.062 de apartamente situate în 26 de imobile, 1.083 de locuri de parcare subterane şi supraterane şi peste 18.000 mp de parcuri, spaţii verzi şi numeroase facilităţi”, spune Tinu Sebeşanu, CEO, Impact Developer & Contractor.

Investiţii publice majore în proiecte de infrastructură de 1,2 miliarde de euro alături de investiţii de 500 de milioane de euro în proiecte private imobiliare transformă Iaşiul în unul dintre cele mai importante oraşe pe harta de investiţii a României. Acestea sunt principalele concluzii ale dezbaterii „Iasi Real Estate Roundtable”, organizată astăzi de Romania Property Club (RPC). Cele mai importante investiţii în infrastructură aflate în derulare sunt  proiecte precum investiţia de 100 de milioane de euro pentru extinderea aeroportului cu scopul de a atinge o capacitate anuală de 3,3 milioane de pasageri. În primele 10 luni ale anului aeroportul a înregistrat un trafic record de 2 milioane de pasageri. Lista este completată de lotul Mirceşti-Paşcani din A7 – 300 de milioane de Euro, spitalul Regional de Urgenţă – 670 de milioane de euro, fonduri PNRR de 175 de milioane de euro pentru tramvaie şi modernizarea şcolilor şi blocurilor şi fonduri BERD de 40 de milioane de euro pentru depoul Dacia.

Iaşiul este un oraş de importanţă istorică şi culturală pentru România, reprezentând capitala informală a regiunii de nord-est. Judeţul are o populaţie de 983.506 persoane, a doua cea mai populată zonă după Bucureşti.

Zona metropolitană găzduieşte mai mult de jumătate din populaţia judeţului. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este prima instituţie de învăţământ superior  modernă din România. Împreună cu alte universităţi de prestigiu, sistemul educaţional din Iaşi numără peste 55.000 de studenţi români şi expaţi. Această bază puternică de forţă de muncă educată a atras zeci de companii multinaţionale de renume. Amazon şi-a deschis primul centru de cercetare şi dezvoltare în Europa de Est înainte ca România să intre în UE, în 2005.

Iaşiul este o prezenţă accentuată în planurile de expansiune şi dezvoltare ale giganţilor din industriile creative & tech, valorificând potenţialul tinerilor specialişti formaţi de universităţile ieşene. Peste 70 de companii multinaţionale sunt prezente local, oraşul fiind denumit şi „Silicon Valley” al României. Iaşiul excelează în industria farma datorită renumitei sale universităţi de medicină. Antibiotice Iaşi produce medicamente generice destinate pieţei interne, cu o cifră de afaceri de peste 100 milioane de Euro în 2022. Mediul de afaceri dinamic menţine rata şomajului la un nivel redus, de 3%.

Stocul modern de birouri este de 260.000 mp, cu un nivel al chiriei între 12-15 Euro/mp, în timp ce rata de neocupare se află într-un interval de o singură cifră. Oferta modernă de spaţii de locuit este moderată. Datele imobiliare.ro pentru RPC arată că în 2023, oferta totală este în medie la 1.275 apartamente per trimestru, Ă6% faţă de 2022, iar proprietăţile nou intrate în piaţă (410 medie trimestrială) sunt cu -18% faţă de 2022. În ceea ce priveşte sectorul de retail, proiecte ce totalizează 20.000 mp sunt în dezvoltare, urmând să fie adăugate stocului de 170.000 mp. O dovadă a potenţialului ridicat al zonei este anunţul Ikea de a inaugura un nou magazin în Iaşi, al treilea oraş după Bucureşti şi Timişoara. La nivel naţional regiunea de Nord-Est este cea mai puţin dezvoltată din punct de vedere logistic şi industrial, reprezentând doar 2% din stocul de 7 milioane de mp. Noua autostradă A7 va schimba însă acest lucru, investitorii pregătind noi proiecte în Iaşi şi Bacău.

Sectorul hotelier este subdezvoltat. Cu un total de 1.622 de camere, piaţa hotelieră din Iaşi a crescut doar cu 11% în 10 ani, deşi creşterea numărului de turişti a fost de 105%. Doar 12% din oferta hotelieră este afiliată unui brand internaţional, brandurile prezente fiind Hampton by Hilton şi Ramada, în categoria 3*.

„Având în vedere deficitul de camere de hotel de pe piaţă, toate lanţurile hoteliere internaţionale majore - Hilton, Marriott, IHG, ACCOR şi Radisson caută strategic să se extindă cu noi hoteluri în oraşul Iaşi”, spune Mircea Drăghici, Managing Partner, Est Hospitality.

 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24