Eveniment

Incasari bugetare cu 20% mai mici in ianuarie

03.02.2009, 18:28 16

Incasarile la bugetul de stat consolidat au totalizat in ianuarie 12 miliarde de lei, iar deficitul comercial al Romaniei s-a redus in ianuarie cu 40% comparativ cu aceeasi luna din 2008, a declarat ieri Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

El a precizat ca datele au fost prezentate de reprezentantii Ministerului Finantelor in cadrul intalnirii care a avut loc luni seara intre reprezentantii Guvernului si ai unor organizatii patronale si sindicale.
"Din cele 72 de miliarde de lei prinsi in venituri in bugetul pe 2009, in ianuarie am avut incasari de 12 miliarde de lei, ceea ce reprezinta o sesime, evolutie pe care o consider extrem de pozitiva", a spus Ionescu.
Veniturile bugetare de 12 miliarde de lei sunt cu 20% mai mici fata de ianuarie 2008. In prima luna a anului trecut, bugetul de stat consolidat a inregistrat venituri de 15,11 miliarde de lei, in crestere cu 60% fata de aceeasi luna a anului anterior, potrivit datelor Ministerului de Finante.
Ultimul trimestru al anului trecut a marcat intrarea pe un trend descendent al incasarilor bugetare, pe fondul declansarii crizei financiare care a determinat multe companii sa apeleze la creditul fiscal, intarziind plata taxelor si impozitelor.
Ionescu a mentionat ca Guvernul are inca "mari rezerve in materie de cheltuieli" si ca "se risipesc foarte multi bani".
Pana in prezent, Ministerul Finantelor nu a prezentat oficial executia bugetara aferenta anului trecut si nici situatia incasarilor bugetare din prima luna a acestui an.
Oficialul ANEIR a mai spus ca deficitul comercial al Romaniei s-a redus in ianuarie cu 40% comparativ cu aceeasi luna din 2008, in conditiile in care importurile au scazut cu 30%.
"Romania a inceput sa stranga cureaua si avem sanse sa ne retusam pozitia imaginii externe", a spus Ionescu.
El a mentionat ca exporturile au inregistrat in ianuarie un declin de circa 32%. In ianuarie 2008, deficitul comercial al Romaniei a fost, potrivit Institutului National de Statistica, de 1,41 miliarde de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24