Eveniment

Începe dezbaterea europeană privind majorarea vârstei de pensionare: CE ne cere să muncim mai mult sau să contribuim mai devreme la sistemul de pensii. Cum comentaţi?

Începe marea dezbatere europeană pentru majorarea vârstei de pensionare: CE ne cere să muncim mai mult sau să contribuim mai devreme la sistemul de pensii. Cum comentaţi?
07.07.2010, 16:48 22

Statele membre ale Uniunii Europene ar putea fi nevoite sămajoreze vârsta de pensionare pentru a preveni colapsul sistemuluide asigurări sociale, pe măsură ce speranţa de viaţă creşte iarrata natalităţii scade, a anunţat miercuri Comisia Europeană.Instituţia a lansat miercuri în dezbatere proiectul de modificare avârstei de pensionare, argumentând ca sistemul de pensii va fisupus unor tensiuni majore în următoarele decenii.

"Dacă oamenii, pe msură ce trăiesc mai mult, nu muncesc mai multsau nu contribuie mai devreme la sistemul de pensii, cheltuielilepe acest segment vor atinge inevitabil un nivel nesustenabil", searată în raportul publicat de Comisia Europeană.

Comisarul european pentru Muncă, Laszlo Andor, a declarat în cadrulunei conferinţe de presă că situaţia actuală "nu este pur şi simpluviabilă", în condiţiile în care se estimează că numărulpensionarilor se va dubla în următorii 50 de ani. Potrivitraportului publicat de Comisie, dacă în prezent există patrupersoane active la un pensionar de 65 de ani, în anul 2060 acestraport se va reduce de 2 la 1. Pentru a remedia situaţia actuală,"este necesar să se analizeze cu atenţie echilibrul dintre duratavieţii profesionale şi cea a pensiei", a explicat Andor.

În România, vârsta de pensionare pentru femei etse de 58 de ani şi8 luni, în timp ce pentru bărbaţi este de 63 de ani şi 8 luni, însăconform estimărilor ministerului muncii, vârsta medie reală depensionare se situeaza la 54 de ani.

Conform datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi DezvoltareEconomică, cai mai activi muncitori din cadrul blocului comunitarsunt britanicii, cu o vârstă de pensionare de 63 de ani pentrubărbaţi şi 62 de ani pentru femei.Franţa şi Italia sunt singurelestate europene unde femeile se pensionează mai târziu decâtbărbaţii, la 59, respectiv 63 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO