Eveniment

Încercarea lui Erdogan să redreseze economia înainte de alegeri goleşte cuferele Turciei: Rezervele de valută şi aur ale Turciei au scăzut cu 17 miliarde de dolari în cele şase săptămâni dinaintea alegerilor generale de duminică

Încercarea lui Erdogan să redreseze economia înainte...

Autor: Ştefan Stan

19.05.2023, 09:39 591

 Rezervele de valută şi aur ale Turciei au scăzut cu 17 miliarde de dolari în cele şase săptămâni dinaintea alegerilor generale de duminică, în timp ce guvernul lui Recep Tayyip Erdoğan a încercat să susţină economia şi lira înainte de scrutinul foarte disputat.

Tezaurul de război în valută al băncii centrale a scăzut cu 9,5 miliarde de dolari de la sfârşitul lunii martie până la 12 mai, în timp ce deţinerile sale de aur au scăzut cu 7,9 miliarde de dolari, potrivit calculelor Financial Times pe baza datelor oficiale. Ambele cifre au reprezentat un declin de 15%.

Scăderile vin în contextul în care investitorii şi analiştii devin din ce în ce mai îngrijoraţi de programele economice neconvenţionale pe care guvernul Erdoğan le-a folosit pentru a stabiliza economia. Aceste temeri au fost doar exacerbate de când rezultatele puternice obţinute de Erdoğan în primul tur de scrutin de duminică l-au plasat în pole position pentru încă cinci ani ca preşedinte.

Între timp, cererea în creştere pentru aur a fost determinată de cumpărătorii locali care căutau un activ sigur pentru a-şi proteja economiile într-o perioadă de inflaţie acută şi de o liră care se tranzacţionează aproape de minimele record.

"Există o cerere tot mai mare de dolari şi aur pe piaţă", a declarat Enver Erkan, economist-şef la casa de brokeraj Dinamik Yatırım Menkul Değerler din Istanbul. "Banca centrală face tot ceea ce poate, dar aceasta nu este o abordare sustenabilă, deoarece nu a mai rămas prea mult în rezervor, în ceea ce priveşte rezervele."

Alegerile generale au fost văzute ca un potenţial punct de cotitură economică pentru Turcia, principalul contracandidat al lui Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, promiţând o serie de reforme economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO