Eveniment

Inflatia medie dupa 9 luni va fi dubla fata de anul trecut

Inflatia medie dupa 9 luni va fi dubla fata de anul trecut

Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza

25.08.2008, 17:59 29

Previziunile au la baza anchetele de conjunctura pe care le realizeaza Comisia Nationala de Prognoza pe un esantion de agenti economici reprezentativi din toate judetele tarii si toate ramurile industriale.
"Avem dublare ca urmare a ceea ce s-a intamplat in primavara, in martie-aprilie, din cauza cresterii preturilor, in special la alimente. Important este daca in 2009 o sa reusim sa revenim la 4%", a declarat pentru ZF presedintele CNP, Ion Ghizdeanu.
Inflatia medie este indicatorul in functie de care va fi analizata solicitarea Romaniei privind inceperea procesului de pregatire pentru adoptarea euro, programata pentru 2014.
Astfel, inflatia nu trebuie sa depaseasca media celor mai performante trei state din UE cu mai mult de 1,5 puncte procentuale. In prezent media s-a dublat ajungand la 3%, potrivit lui Ghizdeanu. "Asteptam o scadere atat a inflatiei, cat si a deficitului comercial in ultima parte a anului", a mai spus seful Prognozei.
De la inceputul anului, inflatia medie s-a aflat pe o panta ascendenta, avand in vedere majorarea preturilor administrate, dar si factorii internationali de influenta, precum cresterea preturilor la alimente si petrol. Anul trecut inflatia medie s-a situat la 4,84%, iar cea de la sfarsitul anului, la 6,57%, peste limita superioara a intervalului agreat de BNR, de 3-5%
In privinta evolutiei din acest an, atat Fondul Monetar International, cat si Comisia Europeana si CNP au fost de acord in privinta derapajului inflationist.
Bruxellesul vede inflatia medie anuala la 7,6% anul acesta, cu doua puncte procentuale peste prognoza anterioara, CNP a corectat nivelul ratei medii anuale de 7% la 7,5%, respectiv de la 5,4% la 5,8% pentru varianta decembrie la decembrie, prognozele putand fi revizuite in toamna. FMI avanseaza o prognoza de 6,5% la decembrie si o inflatie medie de 7%.
Prognoza de inflatie a BNR pentru 2008 este de 6,6%, iar tinta bancii centrale plaseaza indicele preturilor de consum la 3,8% plus minus un punct procentual.
Rata anuala a inflatiei a atins in iulie varful din 2008, ajungand la 9,04%, Romania plasandu-se astfel pe locul cinci in UE dupa cresterea anuala a preturilor de consum.
Managerii estimeaza ca in luna septembrie nivelul preturilor de consum se va situa la 4,7%, fata de decembrie 2007.
Preturile de consum, care au fost analizate in conexiune cu evolutia preturilor productiei industriale pentru piata interna vor avea in trimestrul III un ritm mediu lunar de crestere de circa 0,36%, sub nivelul celui din perioada iulie - septembrie 2007 (0,74%), precum si valorii inregistrate in trimestrul II din 2008 (0,43%).
In ceea ce priveste deficitul comercial, care are cea mai importanta influenta asupra deficitului de cont curent, managerii prognozeaza ca va ajunge la noua luni, la 16,47 mld. euro, comparativ cu 15 mld. euro pentru aceeasi perioada din 2007.
Pentru ianuarie-septembrie este estimata o valoare a exporturilor de 25,83 mld. euro, in crestere cu circa 20%, importurile urmand sa urce cu 15,7%, la 42,3 mld. euro. Importul total de bunuri se va baza insa mai mult pe cresterea importului de investitii (21,7%), comparativ cu cel de consum (circa 9%), fata de aceeasi perioada din 2007. Cresterea productiei industriale din primele noua luni se va situa la 6,1%, dinamica mai accelerata decat cea din perioada ianuarie-septembrie 2007, de 5,8%.
Avansul productiei industriale, alaturi de reducerea numarului de salariati din cadrul companiilor din domeniu, va conduce la cresterea productivitatii muncii cu 9,6%, la nivelul perioadei ianuarie-septembrie si cu 9,8% in trimestrul al treilea, comparativ cu perioada similara din 2007.

Economia dupa trei trimestre

Inflatia medie poate ajunge la 8,24%;

Exporturile vor urca la 25,83 mld. euro;

Importurile vor ajunge la 42,3 mld. euro;

Deficitul comercial va urca cu aproape 10%,
la 16,47 mld. euro;

Cresterea productiei industriale se va situa la 6,1%;

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO