Eveniment

Informatizarea sănătăţii, o miză de peste 800 mil. lei, începută în urmă cu 12 ani

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Adrian Dumitrache, Ioana David

03.02.2015, 00:03 186

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va organiza în martie licitaţii pentru două sisteme IT care vor gestiona reţetele medicale necom­pen­sate şi pentru substanţe stupefiante, pre­cum şi concediile medicale şi biletele de tri­mitere, contractele cumulând 163,3 mi­lioane de lei, cu TVA.

Acesta este al cincilea mare proiect din domeniul informatizării pe care CNAS îl derulează, după sistemul in­formatic unic integrat (SIUI), pres­cripţia electronică, cardul de să­nătate şi dosarul electronic. Până acum, cel mai mare proiect a fost SIUI, de aproximativ 400 mil. lei, inaugurat la finalul anului 2010.

În februarie 2012, CNAS a atribuit consorţiului HP România şi Novensys Corporation contractul pentru furni­zarea soluţiei IT destinată introducerii cardului electronic de asigurări de sănă­tate, valoarea contractului ridicându-se la 108,7 mil. lei, inclusiv TVA (25 mil. euro). O lună mai târziu, HP România a câştigat licitaţia organizată de CNAS pentru soluţia IT destinată sistemului naţional de prescripţie electronică, contractul având o valoare de 44,99 mil. lei, inclusiv TVA (10,3 mil. euro).

Licitaţia pentru sistemul IT care va gestiona dosarele de sănătate ale populaţiei a fost câştigată în iulie 2013 de UTI Grup, pentru care CNAS a plătit ofertantului suma de 101,4 mil. lei, TVA inclusă. În ceea ce priveşte noul proiect al CNAS, prima licitaţie are termen de deschidere a ofertelor data de 16 martie şi are ca obiectiv achiziţionarea de sisteme informatice pentru gestionarea reţetelor medicale necompensate şi a reţetelor pentru substanţe stupefiante şi psihotrope, conectarea la DES (Dosarul Electronic de Sănătate) a furnizorilor de servicii de laboratoare medicale, stoma­tologie, dispozitive medicale şi ambu­lante.

Valoarea licitaţiei se ridică la 78,82 milioane de lei, TVA inclusă.

În cazul celei de-a doua licitaţii, în valoare de 84,47 milioane de lei, termenul de deschidere a ofertelor a fost programat pentru 17 martie.

Autoritatea contractantă urmăreşte achiziţionarea serviciilor necesare privind implementarea sistemelor informatice pentru gestionarea concediilor medicale şi a biletelor de trimitere electronice, conectarea la DES (Dosarul Electronic de Sănătate) a furnizorilor de servicii de recuperare si îngrijiri la domiciliu.

Ambele licitaţii sunt finanţate prin fonduri europene nerambursabile şi au durata de 8 luni de la data atribuirii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO