Eveniment

Infrastructura slaba scumpeste produsele cu pana la 20%

24.04.2008, 18:46 27

Slaba dezvoltare a infrastructurii determina cresterea preturilor produselor la raft cu pana la 20%, pe fondul unor cheltuieli mai mari care intervin in lantul de distributie si aprovizionare, sustin specialistii in logistica si transport care au participat ieri la un seminar de specialitate.
"Preturile produselor la raft inregistreaza cresteri intre 16% si 20% pe fondul problemelor de distributie de pe piata romaneasca determinate de o infrastructura deficitara. Aceeasi situatie se inregistreaza si in Bulgaria, in timp ce in Ungaria se resimte o imbunatatire a situatiei", a declarat Gerard F.A Kuijs, presedintele Archicom, companie olandeza de consultanta in domeniul logisticii. El a adaugat ca in tari precum Olanda, Germania si Franta costurile cu distributia reprezinta doar 4-6% din pretul final.
"Infrastructura mai buna si lanturile de aprovizionare si distributie mai eficiente se traduc prin costuri mai mici in pretul final al produsului la raft", a spus el.
O alta consecinta a infrastructurii slabe din Romania o reprezinta existenta unui numar mare de distribuitori si importatori locali ce intermediaza intrarea producatorului pe piata, de unde si o serie de taxe mari si preturi mai ridicate la produsele de pe raft.
"Solutia ar fi sa se rezolve problemele de infrastructura pentru ca producatorilor sa li se faciliteze intrarea directa pe piata si deci sa se aeriseasca fluxul de distributie prin reducerea numarului de intermediari", a precizat el.
Presedintele Archicom anticipeaza ca problemele din infrastructura se vor rezolva in urmatorii 10-15 ani, perioada in care se va resimti si o reducere a costurilor din lantul de aprovizionare si distributie.
"Romania ar trebui sa isi prioritizeze investitiile in infrastructura astfel incat sa asigure un flux continuu in distributia produselor, ceea ce ar diminua costurile de logistica. Eu as incepe prin dezvoltarea infrastructurii de pe Dunare, pe unde pot intra foarte multe marfuri", a spus profesorul Ir. Jos Vermunt, de la Universitatea din Tilburg, Olanda. Specialist in logistica, Vermunt a mai spus ca ar trebui sa se puna accent pe dezvoltarea unor depozite in zone strategice care sa asigure usurinta in procesul de distributie al produselor.
De aceeasi parere este si Danor Ionescu, directorul de dezvoltare al Delamode International Logistics, companie furnizoare de servicii logistice si de transport, care a sustinut ca dezvoltarea spatiilor logistice trebuie sa se realizeze dupa o anumita strategie si in functie de interesele zonelor in care sunt amplasate.
Evolutia pietei locale de logistica va fi de doua ori mai rapida decat a celei europene pana in acest moment deoarece Romania are acces la know-how.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO