Eveniment

Intrari de capital de 1,1 mld. dolari numai din transferuri

03.12.2002, 00:00 17

Dupa noua luni din acest an deficitul de cont curent a ramas sub un miliard de dolari, desi pragul fusese depasit in iulie, cand deficitul urcase la 1.050 milioane de dolari.
La sfarsitul lunii septembrie Romania inregistra un deficit de cont curent de 957 milioane de dolari, cu 22% mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut. Intrarile masive de capital, despre care nu se stie insa prea mult, ar putea sustine contul curent pentru a incheia anul cu un deficit de pana in 1,5 miliarde de dolari.
In septembrie deficitul a crescut cu numai 20 de milioane de dolari, in conditiile in care cresterea cu 129 milioane de dolari a deficitului comercial a fost depasita de intrarile din transferuri, care s-au majorat cu 162 milioane de dolari.
In noua luni, transferurile au adus 1,133 miliarde de dolari, cu 39% mai mult decat in perioada similara din 2001. Aceasta sursa de bani - in mare parte trimisi de romanii care muncesc in strainatate - nu tinde sa se plafoneze, ci dimpotriva, continua sa creasca intr-un ritm lunar de 50-60 de milioane de dolari.
Transferurile raman o sursa importanta de finantare a contului curent, in conditiile in care deficitul comercial a inregistrat o crestere importanta in septembrie - 129 milioane de dolari in preturi FOB/FOB. Pe zece luni, deficitul comercial in preturi FOB/FOB a depasit doua miliarde de dolari.
In prima jumatate a anului deficitul de cont curent a inregistrat o tendinta de crestere cu o serie de salturi care au culminat in luna iulie cand a fost depasit miliardul de dolari. A urmat insa in august restrangerea deficitului comercial in acelasi timp cu majorarea transferurilo curente, care au impins in jos deficitul de cont curent cu 113 milioane de dolari.
Contul curent resimte o presiune importanta la capitolul "Venituri", care au inregistrat pe noua luni un deficit de 376 milioane de dolari, cu peste 63% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO