Eveniment

Inundatiile au distrus 145.000 de hectare

10.05.2005, 20:25 15

Inundatiile produse in ultima perioada au distrus 145.000 de hectare de teren din 23 de judete si aproape 5.000 de locuinte provocand pagube de cel putin 100 mil. euro. Estimarea a fost facuta luandu-se in calcul o medie de 400 de euro pe hectar, respectiv 10.000 de euro pentru o locuinta.

Din cele 145.000 de hectare , 40.813 reprezinta culturi agricole distruse in totalitate, conform Ministerului Agriculturii. La data de 9 mai, erau asigurate doar 17.650 ha din cele peste 40.000 ha compromise. In acelasi timp, au fost afectate partial 34.431 ha, din care 2.593 au fost asigurate.

Printre judetele cu cele mai mari suprafete afectate se numara Timis, cu 92.456 ha de teren. Aceasta inseamna ca o treime din suprafata arabila a acestui judet a fost afectata. O suprafata de 26.906 ha de teren a fost compromisa in intregime, in conditiile in care sunt asigurate 9.158 ha. In Timis, inundatiile au produs pierderi pe 26.631 ha cultivate cu grau si secara, peste 19.282 ha fiind distruse in totalitate. Alte judete care au inregistrat pierderi insemnate sunt Arad (14.400 ha), Caras-Severin (9.503 ha) si Ialomita (6.969 ha).

Ploile torentiale, vantul puternic, scurgerile de pe versanti si alunecarile de teren, dar si subdimensionarea retelei de canalizare si revarsarea unor rauri, au produs, la sfarsitul saptamanii trecute, pagube importante, precum si moartea unei persoane si disparitia alteia.

Potrivit Ministerului Mediului, fenomenele meteorologice care s-au inregistrat sambata si duminica in 18 judete au afectat aproape 1.000 de case, peste 3.000 de anexe gospodaresti si peste 6.000 de hectare de terenuri agricole.



@ Prahova - Ploile cazute in ultimele 48 de ore au afectat 19 localitati din judet, sute de locuitori ramanand izolati din cauza apelor, sute de gospodarii fiind inundate, iar mai multe poduri, podete si punti pietonale au fost rupte de viituri. De asemenea, o femeie si-a pierdut viata, fiind luata de apele raului Telega.

@ Covasna - Un numar de 64 de case din comuna Borosneu Mare au fost inundate, 18 familii fiind evacuate pana ieri la orele pranzului, dupa ce digul din zona s-a rupt, in urma revarsarii paraului Zagon.

@ Buzau - Aproape doua mii de persoane din zona Nehoiu erau ieri izolate, dupa ce apele au distrus drumuri judetene si comunale, alte patru mii de locuitori din orasul Nehoiu nu aveau apa potabila, iar mai multe familii erau amenintate cu evacuarea, din cauza alunecarilor de teren. Circulatia pe drumul european E85 (DN2), in Buzau, si pe DN10 Buzau-Brasov, zona Siriu, este in continuare inchisa in urma ruperii podului Maracineni peste raul Buzau.

@ Timis - Reconstructia caselor distruse de ape va incepe in cateva zile, a anuntat ieri ministrul delegat pentru lucari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely. "Cele 20 mil. euro, suma necesara pentru refacerea locuintelor, a fost obtinuta din fondurile rezultate din privatizare. Lucrarile efective vor incepe in cateva zile", a afirmat ministrul. El a mai spus ca guvernul este in "tratative avansate" cu reprezentantii Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei in vederea obtinerii unui credit in valoare de 60 mil. euro, pentru refacerea infrastructurii feroviare din Timis.



Compania Electrica estimeaza la 30,4 mld. lei (peste 800.000 de euro) costurile pentru remedierea avariilor produse in ultimele trei zile in zonele afectate de ploi puternice, grindina si vant. Numai in perioada 7-9 mai au fost avariate circa 36 de linii electrice, 365 de posturi de transformare si 30 de stalpi au fost rupti.

Guvernul a avertizat ieri prefecturile din toata tara sa ramana in alerta de inundatii, prognoza pentru urmatoarele trei zile indicand ploi si depasiri ale cotelor de pericol ale debitelor raurilor din majoritatea judetelor tarii. Potrivit Autoritatii Nationale de Meteorologie, in zilele urmatoare vor cadea ploi in toate zonele tarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO