Eveniment

Investitiile din sectorul hotelier ar putea depasi 420 mil. euro

25.01.2005, 00:00 18

Investitiile din industria hoteliera din Romania ar putea depasi in acest an nivelul de 420 mil. euro, in conditiile in care proiectele din 2004 au totalizat circa 390 mil. euro, mai mult de jumatate din lucrari reprezentand modernizari ale unor unitati de cazare mai vechi.
"Valoarea investitiilor din domeniul hotelier a crescut anul trecut cu aproximativ 42%. Proiectele de modernizare au reprezentat 65% din totalul capacitatii, dar 56% daca ne referim la valoare", a declarat presedintele firmei de consultanta Peacock Hotel Management, Paul Marasoiu.
Proiectele de investitii care se vor derula in acest an sunt situate in special in Bucuresti si implica mai ales construirea sau modernizarea unor hoteluri de trei stele, desi se observa un interes in crestere pentru zona de patru stele.
Proiecte hoteliere noi se vor derula si in Timisoara, Arad, Oradea, Cluj, Sibiu, Alba-Iulia, Iasi, Constanta, precum si in statiunile balneare si in Delta Dunarii.
"Se va pastra tendinta ascendenta a numarului de proiecte, sesizandu-se o mai atenta evaluare a conceptului inainte de initierea investitiei", a adaugat Marasoiu.
Potrivit analistului, sectorul turistic romanesc va avea o evolutie ascendenta in acest an, in ceea ce priveste infrastructura, sustinuta de componenta de afaceri si reuniuni, precum si de turismul intern.
"Norocul este ca, inca de multi ani, componenta principala a veniturilor din turism este furnizata de calatoriile de afaceri, pentru mediul urban, si de componenta de turism domestic, in varfuri de sezon, iarna si vara", a explicat Marasoiu.
Pe de alta parte, industria turistica din Romania continua sa se confrunte cu o serie de probleme si deficiente cauzate, potrivit lui Marasoiu, de lipsa unor produse turistice clar precizate, a unui concept unitar de dezvoltare si a unei strategii conturate pe termen mediu si lung, atat la nivelul promovarii, cat si al dezvoltarii infrastructurii. Totodata, pregatirea si calificarea angajatilor din domeniu este inca deficitara.
"Incoming-ul (soririle de turisti straini - n.r.) este, din pacate, inca un domeniu permanent in definire. Masura valorii unei tari ca destinatie turistica este data de nivelul de dezvoltare a acestui sector si a constantei in care este prezenta pe pietele specializate", a afirmat presedintele Peacock.
Potrivit datelor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, capacitatea de cazare a avansat anul trecut la 310.000 de locuri, din care 175.000 de locuri in hoteluri. Totodata, gradul mediu de ocupare a unitatilor de cazare a avansat de la 34,6% in 2003 la 37,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO