Eveniment

Isarescu: Nivelul actual al cursului este mult mai sustenabil decat altele anterioare

Isarescu: Nivelul actual al cursului este mult mai sustenabil decat altele anterioare

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Nu am spus niciodata ca avem o valuta care fluctueaza liber, am spus intotdeauna ca pastram optiunea de a interveni in orice moment pe piata valutara.

24.09.2007, 19:10 31

Leul este acum fata de euro la nivelul de la inceputul anului, tendinta de depreciere recenta fiind mai mult o chestiune de perceptie a publicului, afirma guvernatorul Mugur Isarescu intr-un interviu acordat Reuters si citat de agentia Mediafax.
"Leul este acum la nivelul de la inceputul anului, care, in opinia mea, era mult mai sustenabil decat altele inregistrate ulterior, dar publicul percepe evolutia recenta drept o depreciere", a declarat seful bancii centrale.
Pe termen lung, BNR vede o apreciere a leului, mai ales daca turbulentele de pe pietele financiare se atenueaza, spune Agnes Nagy, membru in consiliul de administratie (CA) al BNR, citata de agentia Mediafax. "Daca agitatia de pe pietele valutare internationale se incheie, atunci deprecierea leului va fi temporara. Pe termen lung, suntem de parere ca leul se va aprecia, semnaland insa si scaderi temporare", a declarat Nagy.
Fiind intrebat daca BNR a intervenit pe piata valutara pentru a influenta evolutia leului, Isarescu a precizat ca prefera sa nu comenteze operatiunile BNR privind schimbul valutar. "Nu am spus niciodata ca avem o valuta care fluctueaza liber, am spus intotdeauna ca pastram optiunea de a interveni in orice moment pe piata valutara", a afirmat guvernatorul.
Agnes Nagy din CA al BNR a negat insa clar influentarea cursului valutar de catre Banca Nationala prin operatiuni pe aceasta piata. "BNR nu a intervenit in sprijinul niciunui nivel valutar", a spus Nagy. Banca centrala a efectuat insa schimburi valutare pentru a-si onora obligatiile de plata, a adaugat ea, explicand ca interventiile BNR nu au vizat influentarea pietelor si nu au avut o amploare suficient de mare pentru a influenta tranzactiile valutare.
Leul a atins joi cel mai scazut nivel din anul 2007, iar cursul a rupt pragul de 3,4 lei pentru un euro, pe piata valutara interbancara. Jucatorii nerezidenti au vandut masiv moneda locala, pe fondul speculatiilor privind mediul politic, dar si a indicatorilor de vulnerabilitate externa, mai ales privind deficitul de cont curent. Vineri, leul a mai recuperat din pierdere, dar cursul oficial a reflectat evolutia din ultimele zile si a depasit 3,4 lei/euro.
In opinia lui Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania si Bulgaria, evolutiile recente ale leului sunt influentate de factori externi.
"Evolutia leului este determinata mai ales de factori externi", a declarat el, citat de Reuters si preluat de agentia Mediafax.
"Frecventa ridicata a operatiunilor de tip carry trade (imprumuturi in valute cu randamente scazute pentru a cumpara valute cu randamente ridicate, n. red.) era de asteptat sa mentina tendintele de apreciere ale leului, insa acum este clar ca acest lucru nu se intampla. Contextul mondial s-a schimbat. Evolutiile actuale sunt determinate mai degraba de factori externi decat interni", a afirmat oficialul FMI.
Isarescu a declarat ca evolutia cursului pune probleme si pentru atingerea tintei de inflatie. Pe langa seceta, care a scumpit peste asteptari produsele alimentare, deprecierea leului ar putea scumpi importurile si alimenta cresterea preturilor de consum. Guvernatorul nu exclude un nou varf al cresterii preturilor in luna septembrie, dupa ce inflatia atinsese aproape 5% in august.
"Sper ca 5% va fi varful inflationist, dar avand in vedere inflatia foarte scazuta din luna septembrie a anului trecut si efectul de baza, este posibil ca in luna august sa nu se fi inregistrat un maxim", a afirmat seful BNR.
Cu toate acestea, Mugur Isarescu spera ca BNR isi va realiza tinta de inflatie pentru anul acesta, stabilita la 4%, plus sau minus un punct procentual. Insa pentru atingerea acestei tinte, BNR nu poate utiliza in exces rata dobanzii, care ar alimenta aprecierea leului si erodarea competitivitatii. "Am stabilit tinte pentru inflatie, dar trebuie sa urmarim sustenabilitatea procesului. In cazul accentuarii deficitului de contul curent, prin scaderea competitivitatii in urma actiunilor de politica monetara, trebuie sa te gandesti de doua ori daca acestea sunt instrumentele corecte", spune Isarescu.
Miercuri, Consiliul de Administratie al BNR are o noua sedinta pe probleme de politica monetara, adica o noua ocazie pentru a umbla la dobanda-cheie. In prezent, rata dobanzii de politica monetara este de 7%.
BNR ar putea majora dobanda de politica monetara, daca deprecierea cursului va pune in pericol tinta de inflatie, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Mugur Isarescu, citat de Reuters si preluat de agentia Mediafax. El a adaugat insa ca in prezent cresterea dobanzii nu pare necesara. "Nu cred ca va fi nevoie sa marim dobanda de politica monetara pana la sfarsitul acestui an", a spus consilierul guvernatorului BNR. El a precizat insa ca mentinerea la un nivel scazut a interesului investitorilor pentru plasamentele riscante si deprecierea, in consecinta, a leului la un nivel care poate pune in pericol tinta de inflatie va determina majorarea dobanzii.
Cu toate acestea, consilierul guvernatorului Isarescu nu a specificat ce nivel al cursului leu/euro ar putea produce ingrijorare la nivelul bancii centrale in asemenea masura incat o majorare a dobanzii de politica monetara sa devina inevitabila.
Lucian Croitoru considera ca leul va reveni pe un trend ascendent, dar ritmul de apreciere va fi mai lent decat cel de pana lunile trecute. "Cred ca deprecierea leului este temporara, dar avansul nu va atinge ritmul consemnat in prima parte a anului, avand in vedere tensiunile de pe pietele financiare", a mai declarat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO