Eveniment

Isarescu reduce dobanda si promite relansarea economiei. Ce vor face bancherii? Cum comentati?

Isarescu reduce dobanda si promite relansarea economiei
05.01.2010, 23:28 18

Pentru relansarea durabila a cresterii economice, in paralel cucontinuarea scaderii inflatiei, BNR a redus ieri dobanda-cheie cu ojumatate de punct procentual, la 7,5% pe an, reusind sa surprindapozitiv o piata obisnuita ca banca centrala sa se uite la inflatiesi la curs si doar secundar la evolutia economiei, care a avut unan 2009 dezastruos.

Dobanda nu a mai fost atat de jos din decembrie 2007, minimulistoric fiind de 7% in vara aceluiasi an, cand economia "duduia".Ramane ca si bancherii sa reactionez acum prin ieftinireacreditelor, dupa ce au tot tinut dobanzile la lei la peste 15%.

Este pentru prima data cand Consiliul de Administratie al BNR iao decizie de politica monetara invocand explicit ca obiectiv sicresterea economica alaturi de reducerea inflatiei, in conditiilein care statutul bancii centrale indica drept scop prioritarmentinerea stabilitatii preturilor, spre deosebire de bancacentrala a SUA, care sta cu ochii si pe economie.

Majoritatea analistilor se asteptau la o mentinere a dobanziisau la o reducere de cel mult 0,25% pe fondul incertitudinilorlegate de adoptarea bugetului si reluarea acordului cu FMI si incontextul unor presiuni inflationiste mai mari cauzate de majorareaaccizelor la inceputul anului.

BNR le-a contrazis insa asteptarile, constatand o "relativaameliorare" a perceptiei investitorilor straini asupra economieiromanesti in perspectiva detensionarii mediului politic. Deasemenea, Banca Nationala foloseste termenul "recesiune" privindsituatia economiei si remarca scaderea in continuare a credituluiprivat, mai ales a celui in lei, in conditiile mentinerii cereriireduse "pe fondul recesiunii economice". In acelasi context, acuza"nevoile substantiale de finantare a deficitului bugetar" dreptcauza a mentinerii dobanzilor interbancare la niveluri vizibilpeste dobanda BNR.

Cat priveste inflatia, desi sesizeaza stagnarea "temporara" aprocesului de scadere, BNR considera ca exista premise favorabilereluarii acestuia, "cu conditia reactivarii" acordului cu UE siFMI. Tinta de inflatie pe 2009 a fost de 3,5% plus/minus un punctprocentual, posibil ratata din cauza majorarii accizelor.

Banca centrala nu uita sa ceara Guvernului respectareacoordonatelor convenite in cadrul acordului cu Uniunea Europeana siFMI, afirmand ca aceasta face parte din elementele "esentiale"pentru continuarea scaderii inflatiei si atingerea obiectivelor petermen mediu.

BNR constata ca economia este in recesiune dupa un an dramatic,pe parcursul caruia guvernatorul Mugur Isarescu, care conduce bancacentrala de peste 20 de ani, a continuat sa sustina ca exista sanseca economia sa incheie anul pe plus, iar ulterior a anticipat ocrestere economica zero. De fapt, Romania a inregistrat un declinal PIB de circa 7%. De asemenea, la inceputul lui 2009 BNR sustineaca Romania nu are nevoie de finantare externa de la FMI si aintarziat reducerea dobanzii in pofida scaderii abrupte acreditarii. Isarescu a adoptat un ton mai realist de-abia intoamna, cand a ajuns sa reduca semnificativ rezervele minimeobligatorii pentru a elibera bancilor resurse necesare finantariideficitului bugetar, a inceput sa puna presiune asupra bancherilorpentru reducerea dobanzilor la credite si a relaxat reglementarileprivind constituirea provizioanelor pentru crediteneperformante.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, spune ca decizia BNR afost o surpriza pozitiva si se asteapta ca dobanda-cheie sacontinue sa coboare pe parcursul acestui an, insa subliniaza caeste foarte important modul in care se va reflecta dobanda BNR pepiata interbancara. De altfel, si banca centrala admite ca dincauza nevoilor mari de bani ale Finantelor, ratele ROBOR (dobanzilede referinta de pe piata monetara) au ramas la niveluri vizibilpeste dobanda-cheie. In acest context, isi propune sa gestioneze"ferm" lichiditatea din sistemul bancar pentru consolidareatransmisiei semnalelor sale.

Si Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, a declaratca decizia bancii centrale poate avea drept tinta si accelerareatendintei de scadere a dobanzilor la credite. "Probabil aceastadecizie va surprinde putin piata. Am putea asista la o stimulare areducerii dobanzilor la credite, dar mai intai este nevoie de oreducere a dobanzilor interbancare."

Dobanda pentru depozitele la o zi atrase de pe piatainterbancara a coborat ieri la 9,04% pe an, fata de nivelul de9,33% pe an consemnat luni. Leul s-a intarit in a doua parte azilei, dupa anuntul BNR, cotatiile coborand sub pragul de 4,20lei/euro. BNR a calculat un curs de referinta de 4,2077 lei/euro,in scadere cu 1,88 de bani fata de ziua precedenta.

Analistii spun ca in perioada urmatoare nu ar trebui sa existepresiuni semnificative asupra cursului de schimb in conditiile incare reducerea dobanzii - cheie survine intr-un moment in care siprima de risc de tara pentru Romania a scazut. Mai mult, BNR s-aaratat in ultima perioada dispusa sa protejeze cu orice pret cursulde schimb. ING estimeaza ca BNR a cheltuit circa 6 mld. euro pentruapararea leului de la inceputul crizei, deprecierea din 2009 fiindtotusi de circa 15% calculata pe cursul mediu.

"In mod normal cand reduci dobanzile este de asteptat sa aipresiune pe curs, dar important este daca banca centrala va lasaaceste presiuni sa se manifeste", apreciaza Catalina Molnar,economistul-sef al RBS Bank Romania. Ea spune ca decizia de ieri aBNR nu este surprinzatoare in conditiile in care banca centrala adat un prim semnal pozitiv pietei inca de saptamana trecuta cand ainjectat lichiditate pe piata (circa 2,2 mld. euro) aducanddobanzile interbancare mai jos.

Si investitorii de de Bursa s-au aratat surprinsi pozitiv,indicele BET fiind in crestere cu 3,65% spre finalul sedintei detranzactionare de ieri. Si actiunile SIF-urilor inregistraucresteri cuprinse intre 1,5% si 2,5%.

In cadrul sedintei de ieri, Consiliul de Administratie al BanciiNationale aflat la a doua decizie de dobanda dupa alegerile dinoctombrie 2009, a decis mentinerea rezervelor minime obligatorii la15% la pasivele in lei si 25% la pasivele in valuta. Urmatoareasedinta de politica monetara a BNR este programata pe 3februarie.

Doar un sfert din cititorii ZF au anticipat miscareaBNR

Cititorii ZF, care au votat in cadrul unui sondaj derulat pesite-ul www.zf.ro inainte de anuntul de ieri al bancii centrale, auapreciat in proportie de 38,7% ca BNR va decide sa reduca dobandade politica monetara cu 0,25%. Un procent similar estima omentinere a dobanzii-cheie la 8%, in timp ce doar 23% au mizat pe oreducere cu o jumatate de punct procentual. Majoritatea analistilorchestionati anterior de ZF se asteptau, de asemenea, la o mentinerea dobanzii de politica monetara sau la o reducere de cel mult0,25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO