Eveniment

Isarescu spune din nou Guvernului sa aiba grija ce face pentru ca situatia economica s-a inrautatit

Isarescu spune din nou Guvernului sa aiba grija ce face pentru ca situatia economica s-a inrautatit

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Nu suntem in situatia in care sa risipim bani daca vrem sa conducem economia romaneasca intr-o maniera sustenabila.

29.10.2007, 18:55 14

Politica fiscala trebuie sa sustina in continuare procesul de dezinflatie, iar cheltuielile bugetare trebuie oprite, chiar daca este o perioada foarte proasta pentru Guvern, inainte de alegerile electorale, a declarat la finele saptamanii trecute guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Momentul este foarte prost pentru Guvern, care trebuie chiar in perioada electorala sa auda "Opriti cheltuieilile", a afirmat Isarescu.
Oficialul bancii centrale a aratat ca aproape de finele lunii octombrie bugetul consolidat inregistreaza inca excedent si ca spera ca Executivul sa nu efectueze cheltuieli masive in ultimele doua luni ale anului, asa cum s-a procedat in executiile bugetare precedente.
"Nu suntem in situatia in care sa risipim bani daca vrem sa conducem economia romaneasca intr-o maniera sustenabila", a spus Isarescu.
Aceasta este doar ultima dintr-un sir de declaratii publice recente ale guvernatorului Isarescu, toate atentionand Guvernul sa renunte la tentatia unor cheltuieli bugetare excesive, in pofida climatului de campanie electorala care s-a instalat.
In ultima perioada, pozitia economica a Romaniei s-a inrautatit semnificativ: tinta de inflatie de 4% este ratata (in conditiile in care inflatia a depasit 6% dupa primele noua luni), deficitul extern a explodat cu 87% dupa primele opt luni (depasind deja nivelul de 10 mld. euro de anul trecut), investitiile straine inca stagneaza fata de cele de anul trecut, iar cresterea economica incetineste (de la 7,7% anul trecut la 5,8% in prima jumatate a acestui an). In plus, productivitatea si productia industriala dau semne de incetinire, in timp ce salariile se afla in crestere puternica.
Toate acestea explica reactiile guvernatorului BNR, care spune de fapt ca Guvernul ar trebui sa nu contribuie si el la inrautatirea conditiilor din economie, prin cheltuieli bugetare excesive.
Recent, chiar si fostul secretar de stat de la Finante, Sebastian Vladescu, a facut declaratii asemanatoare, spunan ca majorarea pensiilor in anul electoral 2008 va alimenta inflatia si deficitul bugetar.
Isarescu a mai declarat ca politica fiscala ar trebui sa isi asume rolul de a sustine mai puternic in perioada urmatoare procesul de dezinflatie, dar si reducerea deficitului de cont curent, care va depasi, conform estimarilor oficiale, 13,4% din PIB anul acesta, fata de 10,3% din PIB anul trecut.
"In momentul actual, Romania trebuie sa fie constienta ca nu mai poate accepta o crestere a deficitului de cont curent", a mentionat guvernatorul. El a aratat ca scaderea gradului de acoperire a deficitului de cont curent prin investitii straine directe era previzibila si a fost anticipata de banca centrala. "O buna parte din investitii au reprezentat plasamente in piata imobiliara si dezvoltarea retelelor comerciale moderne", a mai spus Isarescu.
El considera ca seceta va afecta si inflatia din luna octombrie, pentru a treia luna consecutiv, inflatia anualizata putand astfel creste semnificativ peste 6%. De asemenea, leul nu mai stimuleaza dezinflatia prin ieftinirea importurilor, asa cum s-a intamplat pana la mijlocul acestei veri, a mai notat guvernatorul.
Isarescu a mai declarat ca intarirea politicii monetare cu efect intr-o noua apreciere a leului ar putea fi chiar daunatoare procesului de dezinflatie, daca la un moment dat va avea loc o corectie.
"Intrebarea are un mare substrat, daca ne mai putem permite sa apasam pe pedala politicii monetare, iar prin cresterea dobanzii sa atragem noi capitaluri pe termen scurt. Aprecierea leului poate crea chiar o problema pentru inflatie", a conchis el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO