Eveniment

Iuga, PwC: Cresterea salariilor si infrastructura slaba, piedici in atragerea investitorilor straini

Iuga, PwC: Cresterea salariilor si infrastructura slaba, piedici in atragerea investitorilor straini

Vasile Iuga, country managing partner al PwC Romania

14.07.2008, 18:20 30

Cresterea salariilor, lipsa din ce in ce mai acuta a fortei de munca specializata, precum si conflictele de munca din ultimele luni stirbesc din principalul avantaj competitiv al Romaniei ca destinatie a proiectelor de investitii straine, iar lipsa infastructurii este unul dintre cele mai mari impedimente, a declarat pentru ZF, Vasile Iuga, country managing partner al PricewaterhouseCoopers Romania.
"La acesti factori se adauga birocratia si coruptia, care refuza sa cedeze, numarul mare de plati pentru taxe si impozite, precum si reglementarile rigide privind legislatia muncii".
Seful PwC Romania apreciaza ca este posibil ca unii investitori sa mai astepte cateva luni inainte de a demara proiecte pe termen lung, deoarece anul 2008 este an electoral.
"Toate aspectele de mai sus sunt atent monitorizate si analizate de investitorii straini in alegerea tarii spre care isi vor directiona fondurile".
In acelasi timp, el considera ca dinamica investitiilor straine directe a caror valoare s-a dublat fata de anul trecut constituie un lucru imbucurator, dar deficitul de cont curent constituie una dintre problemele nerezolvate ale economiei.
Iuga mai mentioneaza la capitolul provocari lupta din ce in ce mai apriga cu inflatia, a carei rata anuala in usoara scadere da sperante pentru o ameliorare a situatiei, asteptata pentru al doilea semestru al anului si impulsionata de majorarea de catre BNR a ratei dobanzii de referinta la 10% in incercarea de a scadea apetitul pentru consum si creditare.
Referindu-se la evolutia cursului valutar, oficialul PwC precizeaza ca acesta ramane una dintre armele impotriva inflatiei. "Mai importanta decat dilema 'un leu slab, dar stabil sau unul puternic insa oscilant', ramane problema atractivitatii leului pe pietele externe de capital".
Cresterea puternica a economiei romanesti din ultimii ani a influentat dezvoltarea tuturor componentelor pietei de consultanta: audit, consultanta financiara, fiscala si juridica, consultanta in afaceri.
"Din ce in ce mai multi investitori straini aleg Romania, atat pentru randamentele inca mari, comparativ cu alte tari din regiune, cat si pentru forta de munca specializata, inca mai ieftina decat pe alte piete europene, insa din ce in ce mai greu de procurat, dar si pentru dimensiunea pietei de desfacere".
Iuga sustine ca incercarea autoritatilor de a imbunatati si stabiliza principalii indicatori macroeconomici, cu scopul de a indeplini criteriile tratatului de la Maastricht privind aderarea la moneda unica, planificata pentru 2014, va avea un impact benefic incontestabil in privinta atragerii investitiilor straine in urmatorii ani.

Piata consultantei: 400 de milioane de euro

In 2008, piata locala de consultanta ar putea atinge o valoare de aproximativ 400 mil. euro, in crestere cu circa 33% fata de nivelul de 300 mil. euro estimat pentru anul trecut, anticipeaza Vasile Iuga. "Apreciem ca piata nu va fi saturata mai devreme de 8 - 10 ani de acum incolo. Abia dupa aceea vom vorbi despre cresteri mai mici de 10%. Potentialul de crestere se datoreaza faptului ca numeroase companii internationale isi relocheaza activitati in Romania, indeosebi prin investitii greenfield, iar afacerile romanesti cresc vertiginos si au nevoie de strategii competitive de dezvoltare, dupa modelele concurentilor internationali". In privinta segmentelor pietei de consultanta, auditul reprezinta pilonul de baza, aducand, per ansamblu, aproape 50% din venituri. Consultanta in afaceri a fost anul trecut cel mai dinamic segment al pietei, potrivit lui Iuga, fiind urmata de consultanta financiara, fiscala si juridica "Piata romaneasca de profil incepe sa se maturizeze, daca tinem cont de faptul ca tot mai multi jucatori internationali importanti sunt sau se pregatesc sa vina aici, de cresterea gradului de profesionalism si diversificare a serviciilor, in stransa corelatie cu sporirea exigentelor clientilor". In cadrul consultantei de management, asistenta in operatiuni de fuziuni si achizitii precum si pentru ameliorarea performantei afacerilor au fost "vedetele" anului 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO