Eveniment

Iulian Anghel, ZF: Dacă eu îmi plătesc toate facturile din faţa unui calculator, de ce nu aş putea şi vota din faţa unui calculator?

Iulian Anghel, ZF: Dacă eu îmi plătesc toate facturile...

Autor: Iulian Anghel

17.02.2024, 10:00 27976

Discuţia despre „comasarea alegerilor” devine plictisitoare şi obositoare. Că e bine, că e rău, că dacă le „comasăm” distrugem democraţia, că dacă nu le comasăm cheltuim prea mulţi bani iar omul e căhuit de cap că trebuie să voteze de patru ori într-un an. Săracul om! Îşi zice zicerile lui şi primarul de la Cluj: „Trebuie comasate” că aşa-i în Europa. Nu este chiar aşa în Europa şi este cumva pe de lături de poveste. Dar e în firea domnului Boc să comaseze, este ideea pe care a susţinut-o pe vremea când era prim-ministru. Acum, pe urmele lui, comasează şi Ciolacu şi Ciucă, doar că ei nu prea ştiu cum să comaseze: să toarne tocăniţa de fasole în ciorba de peşte sau să toarne ciorba de peşte în tocăniţa de fasole? Că, desigur, ştim cu toţii cât de important este compoziţia care dă gustul mâncării.

Hai să ne uităm în trecut, acum 176 de ani, când America a stabilit că data alegerilor este în prima zi de marţi a lunii noiembrie. La vremea aceea România nu exista ca stat independent. Dar erau câţiva ameţiţi ca Bălcescu, Kogălniceanu sau Heliade Rădulescu ce visau la o ţară.

America a ales să voteze în prima zi de marţi din noiembrie din considerente practice. În noiembrie, se sfârşea strânsul recoltei, dar încă nu venea zăpada care să înfunde drumurile. Cum votul se organiza în oraşe, oamenii de la ţară mergeau la vot călare sau cu căruţele. Aveau nevoie de o zi de dus, o alta de întors. Sâmbăta oamenii lucrau, duminica mergeau la biserică. Deci nu se putea pleca la un drum lung. Aşa că s-a optat pentru ziua de marţi a alegerilor pentru că oamenii plecau luni, votau marţi devreme şi se întorceau pentru că miercurea era zi de târg şi toţi aveau câte ceva de cumpărat sau de vândut.

Este o tradiţie de la 1848 încoace, la care americanii nu renunţă, deşi vremurile s-au schimbat. Pentru că ziua de marţi este acum zi lucrătoare şi oamenii trec mai puţin pe la secţiile de votare. Dar acest neajuns este compensat: există votul prin corespondenţă, există votul anticipat.

La noi de ce nu este? Ştim din cărţi că America este cea mai mare democraţie a lumii şi prima dintre ele. De ce nu o urmăm?

Ne lăudăm cu armate de IT-işti, că-s cei mai buni, că-s cei mai nebuni. Dar niciunul nu spune: Iată soluţia! De ce eu pot face toate plăţile din faţa unui laptop, dar nu pot vota din faţa unui laptop? De ce un american poate cere un formular  de înregistrare pe e-mail sau şi-l descarcă singur, îl semnează şi-l pune la oficiul poştal din colţul străzii când trece pe acolo şi asta e? De ce nu pot vota anticipat, pentru că eu ştiu deja cu cine votez?  De ce băncile comerciale pot, dar statul nu poate? De ce să vină Emil Boc să-mi explice de ce trebuie comasate alegerile? Pai asta am auzit-o şi acum 15 ani, tot de la el. De ce astronauţii americani de pe staţia spaţială internaţională pot vota, iar în Bucureşti sau de aiurea nu poţi vota prin corespondenţă?

Când americanii au stabilit votul în prima zi de marţi a lui noiembrie, ei bine, a fost un calcul pragmatic şi nu este vorba doar despre disponibilitatea omului de a merge la vot. Înainte de această dată bătută în cuie, se putea vota vreme cam de o lună. Dar votul multiplu nu este o invenţie românească, ci, probabil, americană. Pentru că partidele îşi urcau adepţii în şarete sau căruţe şi-i plimbau peste tot pe la secţiile de votare şi se vota într-o veselie, la două mâini, la patru mâini. Dar vremea te învaţă.

Nu ştiu dacă este obositor să ieşi de patru ori la vot într-un an. În fond, mergi de cinci ori pe săptămână la job. Nu e obositor? Pentru unii poate fi. Dar oamenii fac asta pentru că de asta depinde supravieţuirea lor. Este cumva departe supravieţuirea de dreptul, dar nu obligaţia, de a alege, în arena politică. Dar orice este o alegere. Poate un om vrea să ajungă pe un vârf de munte şi să privească apusul de acolo. Dar urcuşul e greu, drumul lung. Şi atunci renunţă. Dar, dacă există un funicular, poate se încumetă.

Dacă lumea a evoluat atât de mult şi nu mai merge la vot cu căruţa sau călare, atunci nu trebuie să beneficiem cu toţii de binefacerile acestei evoluţii? De ce pot să fac un transfer bancar din faţa laptopului, dar nu pot vota din faţa laptopului?