Eveniment

Japonezii de la Itochu, la un pas de castigarea unui contract de 210 mil. euro

15.04.2005, 20:07 210

Complexul energetic Craiova asteapta avizul Ministerului de Finante pentru extinderea garantiilor in vederea contractarii de credite externe de la 196 mil. euro la circa 210 mil. euro, destinate finantarii proiectului de modernizare a unui grup al centralei de la Isalnita, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate afacerii.

"Cea mai buna oferta a venit din partea consortiului format din firmele nipone Itochu, Toshiba si Babcock Hitachi, in valoare de circa 210 milioane euro, insa nu pot fi declarati castigatorii licitatiei fara avizul Finantelor. Pentru finantarea proiectului, un act normativ emis anul trecut autorizeaza emiterea de garantii pentru credite externe de 196 mil. euro, insa pentru acoperirea integrala a proiectului este acum necesara o extindere la 210 mil. euro", explica sursele citate.

Reabilitarea si extinderea unui grup al termocentralei Isalnita de 315 MW, adica o putere instalata de aproape jumatate din cea a unui reactor al centralei de la Cernavoda, a atras oferte din partea consortiului format din firmele nipone Itochu, Toshiba si Babcock Hitachi, respectiv din partea consortiului Alstom Germania - Ishikawajima Harima Heavy Industries - Sumitomo (ambele din Japonia).

Cel mai mare proiect de reconstructie a unei termocentrale din Romania, cum este cazul grupului de la Isalnita, a trecut in atentia ministerului economiei, care analizeaza o lista de proiecte mari in intentia de a reduce pe cat posibil valoarea garantiilor angajate de statul roman.

Consultanta de management a proiectului este asigurata de catre firma Romelectro.

Reabilitarea grupului energetic de la Isalnita vizeaza marirea puterii instalate de la 315 MW la 345 MW, precum si instalarea unor echipamente de conducere la distanta si diminuare a emisiilor. Contractorul trebuie sa asigure si oferta financiara.

Durata de executie a lucrarilor este estimata la aproximativ doi ani si jumatate, iar creditul urmeaza sa fie rambursat din sursele proprii ale societatii.

Compania japoneza Itochu a mai participat si la reabilitarea a doua blocuri de generare a energiei electrice de la centrala Paroseni, alaturi de Hitachi si Toshiba.

Tot ca parte a unui consortiu, Ito-chu a realizat si modernizarea a doua grupuri ale centralei Bucuresti Sud, alaturi de Alstom Franta si Fortum Finlanda, lucrarile fiind finalizate in luna mai a anului 2002.

Gigantul global francez de inginerie Alstom deruleaza in Romania atat proiecte din domeniul energetic, cat si contracte legate de infrastructura Metrorex, operatorul sistemului de transport cu metroul din Bucuresti.

Alstom este prezenta in Romania cu mai multe companii, cea mai importanta dintre acestea fiind Alstom Power Romania.

Companiile japoneze Ishikawajima si Sumitomo au participat, ca parte a unor consortii distincte, la licitatia organizata in anul 2001 pentru furnizarea de echipamente necesare unui terminal de containere din portul Constanta.

Complexul Energetic Craiova a fost infiintat in luna aprilie a anului trecut si cuprinde termocentralele Isalnita si Craiova II, precum si cariera de lignit Ruget-Seciuri. Cu o putere instalata de 830 MW, complexul este unul dintre cei mai importanti producatori de energie electrica din tara, avand o pondere de peste 10% in totalul productiei interne. Complexurile de la Craiova, Turceni si Rovinari au fost formate prin asocierea de termocentrale desprinse din patrimoniul Termoelectrica si minele de carbuni care le deservesc, toate cele trei unitati urmand a fi scoase la privatizare.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO