Eveniment

O nouă lovitură pentru economia Chinei: Activitatea fabricilor încetineşte iar, un semnal de alarmă pentru preşedintele Xi Jinping, care se pregăteşte pentru cel mai mare eveniment politic al anului, unde cel mai probabil va anunţa noi măsuri agresive de stimulare economică

O nouă lovitură pentru economia Chinei: Activitatea...

Autor: Ştefan Stan

01.03.2024, 08:52 384

Economia Chinei a dat noi semne de încetinire, în condiţiile în care activitatea din fabrici a încetinit, ceea ce a sporit presiunea asupra preşedintelui Xi Jinping pentru a face mai mult pentru a stimula creşterea economică, cu câteva zile înainte ca Beijingul să-şi deschidă evenimentul politic anual de referinţă, scrie FT. 

Indicele oficial al managerilor de achiziţii din industria prelucrătoare a ţării s-a situat la 49,1 pentru luna februarie, potrivit cifrelor publicate vineri, în scădere faţă de valoarea de 49,2 din ianuarie şi în conformitate cu previziunile analiştilor Reuters. O citire sub 50 marchează o contracţie faţă de luna precedentă.

Slăbiciunea constantă a indicelui PMI din industria prelucrătoare din China - care a fost sub 50 timp de cinci luni consecutive şi în fiecare lună din martie până în septembrie - vine în contextul în care Beijingul urmează să deschidă marţi reuniunea anuală a parlamentului său de cauciuc, Congresul Naţional al Poporului, unde îşi va anunţa obiectivele de creştere economică şi de stimulare fiscală pentru acest an.

Mii de delegaţi din întreaga ţară vor veni la Beijing săptămâna viitoare pentru această reuniune, în timpul căreia partidul comunist va anunţa, de asemenea, bugetul militar pentru anul în curs, posibilele schimbări de personal de rang înalt şi va semnala priorităţile sale politice.

Indicele PMI negativ va spori presiunea asupra factorilor de decizie politică pentru a anunţa măsuri de stimulare mai puternice, organul de conducere al Partidului Comunist Chinez, politburo, indicând în această săptămână că ar putea fi nevoie de mai mult, deşi puţini se aşteaptă ca Beijingul să anunţe un pachet "bazooka" tipic pentru trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO