Eveniment

Lupta PDL cu criza: de la scutirea profitului reinvestit la vanzarea participatiilor de stat

16.08.2009, 19:11 16

Extinderea ajutorului de minimis pentru IMM-uri si investitiile in mediu si irigatii sunt doar doua dintre cele 37 de masuri anticriza ale PDL ce au fost prezentate de Adriean Videanu, prim-vicepresedintele PDL si ministru al economiei.

Videanu a spus ca masurile anticriza vizeaza cresterea economica, majorarea veniturilor bugetare, rationalizarea cheltuielilor bugetare si cresterea lichiditatii monetare in sistemul bancar.

In ceea ce priveste cresterea economica, PDL propune instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, avand in vedere extinderea ajutorului de minimis pentru IMM-uri intr-un cuantum intre 200.000 de euro si 500.000 de euro, a spus Videanu.

Totodata, PDL sustine productia pentru export prin garantii si contragarantii, fiind necesar ca statul, prin parghiile pe care le are, respectiv Eximbank, sa largeasca aria garantiilor si contragarantiilor pentru a sprijini productia de export.

Videanu a aratat ca PDL propune scutirea profitului reinvestit in economia reala, dar si acordarea unui credit fiscal pentru renovarea si modernizarea locuintelor si cladirilor.

PDL propune, potrivit lui Videanu, si deblocarea garantiilor de buna executie, care implica inlocuirea garantiilor in cash cu o scrisoare de garantie bancara, dar si dezvoltarea unui proiect national de investitii de mediu si irigatii, complementar cu un sistem de protectie impotriva vicisitudinilor.

In ceea ce priveste cresterea veniturilor bugetare, PDL cere urgentarea valorificarii unitatilor de atribuire conform protocolului de la Kyoto. Videanu a explicat ca Romania are un disponibil de circa 250-280 de milioane de tone de emisii de CO2, care inseamna peste 2,5 mld. euro si care, valorificate, ar putea sa creeze premisele investitiilor in economia reala.

„Teoria ca ar trebui sa pastram acest disponibil, ca poate explodeaza economia nationala, este o mare eroare din punctul nostru de vedere", a subliniat Videanu. El a aratat ca PDL propune, de asemenea, vanzarea, dupa o analiza atenta, pe fiecare societate in parte, a participatiilor minoritare ale statului detinute de AVAS si de Oficiul de Privatizare din subordinea Ministerului Economiei, dar si vanzarea de catre autoritatile locale a terenurilor pe care se afla cladiri rezidentiale.

PDL este de acord, totodata, cu introducerea impozitului forfetar pe activitati unde evaziunea fiscala este dificil de evaluat si inlocuirea impozitului minim, dar si urgentarea aparitiei Legii parteneriatului public-privat.

„Nu avem un cadrul legal coerent in ceea ce priveste acest lucru. Ministerul Economiei a identificat toate oportunitatile de investitii in zona energetica, sunt circa 40 de miliarde de euro care pot reprezenta interese pentru mari investitori", a spus Videanu.

El a aratat ca PDL propune analiza posibilitatilor de reducere a evaziunii fiscale in domenii precum carburantii, acciza pe alcool si tutun.

In ceea ce priveste restructurarea cheltuielilor bugetare, PDL propune restructurarea ANAF, plecand de la premisa simplificarii fiscale si reducerii evaziunii, astfel incat ANAF va trebui sa se concentreze pe zona evaziunii.

In ceea ce priveste cresterea lichiditatii monetare in sistemul bancar, PDL urmareste scutirea temporara de impozit a dobanzii aferente sumelor depozitate in banci, precum si cresterea ponderii imprumutului public intern pe termen scurt si foarte scurt in totalul imprumutului public intern.

Masurile PDL

  • Extinderea ajutorului de minimis pentru IMM-uri intr-un cuantum intre 200.000 de euro si 500.000 de euro.
  • Scutirea profitului reinvestit in economia reala.
  • Vanzarea participatiilor minoritare ale statului si vanzarea de catre autoritatile locale a terenurilor pe care se afla cladiri rezidentiale.
  • Introducerea impozitului forfetar pe activitati unde evaziunea fiscala este dificil de evaluat.
  • Scutirea temporara de impozit a dobanzii aferente sumelor depozitate in banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO