Eveniment

Lupul paznic la oi: Omul care strângea taxe de 42 de miliarde de euro pe an, Sorin Blejnar, urmărit penal pentru evaziune fiscală

Lupul paznic la oi: Omul care strângea taxe de 42 de miliarde de euro pe an, Sorin Blejnar, urmărit penal pentru evaziune fiscală

Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, este anchetat într-un dosar de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală

Autor: Mediafax

02.08.2012, 00:07 1641

Sorin Blejnar a părăsit sediul DIICOT Braşov miercuri în jurul orei 15.30, el declarând că a venit să ofere informaţii într-un dosar aflat în cercetare la Braşov, fără a menţiona însă despre ce dosar este vorba.

"Am venit să dau informaţii într-un dosar care este în cercetare la Braşov", a de­clarat miercuri după-amiază Sorin Blej­nar la ieşirea din sediul DIICOT Braşov, citat de Mediafax.

Între­bat dacă a venit în calitate de învinuit sau ca martor, Blejnar nu a dat niciun răspuns.

Sorin Blejnar şi Codruţ Marta sunt acuzaţi în acest dosar de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.

Membrii grupării sprijinite de Blejnar şi Marta ar fi iniţiat un amplu me­canism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim sus­pen­siv şi comercializate pe piaţa internă.

În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru moto­rină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Gruparea infracţională achiziţiona motorina în regim suspensiv de la plata accizelor, declarând că aceasta va fi livrată intracomunitar în Polonia. În realitate, motorina era revândută prin staţiile de dis­tribuţie de carburanţi sau direct utiliza­torilor finali.

Anchetatorii au mai stabilit că în pe­rioada martie 2010 - iulie 2010 zece per­soane, printre care sunt şi cetăţeni ita­lieni şi maghiari, au constituit, coor­donat şi sprijinit o grupare infracţională orga­ni­za­tă care printr-un mecanism eva­zionist, a sustras de la plata accizelor peste 5.000 de tone de motorină achi­ziţio­nate în re­gim suspensiv şi co­mercializate pe piaţa internă.

"În fapt, se reţine că în perioada mar­tie - iulie 2010 inculpaţii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel şi Cuccina Salvatore au constituit un grup infracţio­nal organizat cu legături transfrontaliere la care au aderat alte 20 de persoane, ce­tă­ţeni români, italieni şi maghiari, spe­cia­lizat în activităţi de evaziune fiscală cu pro­duse energetice - combustibili", se ara­tă într-un comunicat de presă al DIICOT.

Grupul infracţional a fost sprijinit de fac­tori de decizie de la ANAF sau Direc­ţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Va­male Braşov, care fie au făcut controale formale, fie au împiedicat verificările firmelor implicate.

"Activitatea infracţională a grupării a fost sprijinită de către învinuiţii Marta Codruţ Alexandru şi Blejnar Sorin, pre­cum şi de către inculpaţii Monea Claudiu şi Ciobanu Dorel, din cadrul DJAOV Braşov", au precizat procurorii DIICOT.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungu­reanu a criticat la finele lunii aprilie fosta conducere a ANAF, acuzând că nu s-a implicat eficient în combaterea evaziu­nii şi nu a colaborat cu alte institu­ţii şi i-a cerut noului şef al agenţiei să contribuie la obiectivul Guvernului de a ridica nivelul veniturilor bugetare la 40% din PIB, ceea ce reprezintă un plus de aproximativ zece miliarde de euro cal­cu­lat la produsul intern brut estimat pentru acest an. În prezent, veniturile bugetare reprezintă aproxi­mativ 32-33% din PIB, adică 42 miliarde de euro.

Ungureanu acuza la acea vreme fosta conducere a ANAF de management defec­tuos şi proceduri învechite în combaterea evaziunii fiscale, arătând că la nivelul Guvernului există o analiză care s-a bazat pe controlul Curţii de Conturi, al Corpului de Control al primului-ministru şi pe datele specialiştilor din aparatul de lucru al primului-ministru.

Cu o lună înainte să fie demis, Sorin Blejnar declara că sistemul nu s-a "curăţat" odată cu anchetarea celor 40 de angajaţi din vămi, iar dacă banii au "mers" mai departe, acele persoane vor fi iden­tificate, consideră preşedintele ANAF Sorin Blejnar, care este convins că există indicii de corupţie şi "n alte segmente ale administraţiei fiscale.

Conducerea ANAF a fost preluată în aprilie de Şerban Pop, fost vicepre­şedinte al agenţiei în perioada în care Guvernul era condus de Călin Popescu Tăriceanu, şi acesta fiind schimbat prin decizia a premierului Emil Boc în ianuarie 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO