Eveniment

Mai mulţi bani pentru votul din străinătate, dar nu şi mai multe secţii

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel

12.11.2014, 00:04 71

Bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a fost majorat ieri de guvern cu 1,5 milioane de lei, cu aceşti bani urmând să fie asigurate în străinătate, pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, mai multe ştampile şi cabine de vot, iar lista personalului să fie suplimentată, dar nu vor fi secţii noi de votare.

+ Controversa privind înfiinţarea de noi secţii a continuat ieri, guvernul susţinând, în continuare, că nu ar avea posibilităţi legale pentru acest demers, deşi luni noul şef al diplomaţiei, Teodor Meleşcanu, lăsa să se creadă că vor fi deschise noi secţii. Legea spune că în tutul al doilea al prezidenţialelor alegerile sunt organizate în aceleaşi secţii ca şi în turul 1, motiv pentru care înfiinţarea de noi secţii ar încălca legea. Biroul Electoral Central spune că prevederea este valabilă doar pentru secţiile din ţară. Legea ar putea fi modificată prin ordonanţă de urgenţă, dar guvernul refuză. Românii din străinătate au ieşit, la primul tur al alegerilor prezi­denţiale din 2 noiembrie în nu-măr mare la vot, însă în mai multe capitale europene mii dintre ei nu au apucat să voteze din cauză că secţiile au fost puţine.

+ Ministrul de externe Teodor Meleşcanu a anunţat că va vota la Paris, iar secretarii de stat din minister se vor afla, duminică, la Viena, Chişinău sau München, pentru a evita noi probleme de votare în străinătate, însă pentru ACL aceasta nu este o garanţie. Candidatul ACL a declarat că guvernul nu doreşte ca diaspora să voteze şi că speră să se găsească o soluţie.

+ Studenţii vor avea zi liberă vineri, 14 noiembrie, şi luni, 17 noiembrie, în baza unei hotărâri aprobate ieri de guvern, astfel încât cei care doresc să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în localitatea de domiciliu să nu fie opriţi de cursurile universitare. Şi în secţiile din campusurile universitare au fost probleme în turul unu. Opozanţii guvernului susţin că decizia guvernului are menirea de a-i îndepărta pe studenţi de centrele universitare pentru a nu avea surpriza unor manifestaţii dacă se înregistrează probleme.

+ Echipele celor doi candidaţi au continuat şi ieri să se acuze una pe alta că obstrucţionează o întâlnire directă între candidaţi. Mai multe găini (dintre care unele au fost găsite moarte) care aveau bileţele la gât pe care scria că Iohannis fuge de dezbatere au fost aruncate de necunoscuţi în curtea ACL. Iohannis a susţinut că gestul înseamnă o ameninţare directă cu moartea, întrucât el este de sorginte nazistă - a arunca o găină cu capul tăiat în curtea cuiva reprezenta o ameninţare cu moartea.

+ Preşedintele Partidului Popularilor Europeni Joseph Daul a venit ieri la Bucureşti pentru a sprijini candidatura lui Klaus Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO