• Leu / EUR4.9479
  • Leu / GBP5.5370
  • Leu / USD5.1794
Eveniment

Marea Neagră nu va mai fi la fel. Institutul pentru Studiul Războiului: Scufundarea navei Moskva va duce la schimbarea completă a tacticilor marinei ruse

Marea Neagră nu va mai fi la fel. Institutul pentru Studiul Războiului: Scufundarea navei Moskva va duce la schimbarea completă a tacticilor marinei ruse

Autor: Gabriel Negreanu

22.04.2022, 22:30 94017

Posibila capacitate demonstrată a Ucrainei de a ţinti navele de război din Marea Neagră ar putea schimba tiparele de operare ale Rusiei, forţând-o să desfăşoare în Marea Neagră mijloace suplimentare de apărare aeriană şi/ sau să retragă navele din apropierea coastei, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în cel mai recent raport al său.

Pierderea navei Moskva - indiferent dacă a fost cauzată de o lovitură ucraineană sau de un accident - este o "victorie majoră de imagine şi moral pentru Ucraina", susţine institutul.

Ambele explicaţii pentru scufundarea navei Moskva indică posibile deficienţe ruseşti - fie o apărare aeriană slabă, fie proceduri de siguranţă şi control al avariilor la un nivel extrem de slab pentru nava amiral a Flotei Mării Negre.

Institutul a adăugat că pierderea navei de război va reduce capacitatea Rusiei de a efectua lovituri cu rachete de croazieră, dar este "puţin probabil să dea o lovitură decisivă operaţiunilor ruseşti în ansamblu".

Rolul principal al navei Moskva a fost probabil efectuarea de lovituri de precizie cu rachete de croazieră Kalibr asupra unor centre logistice sau aerodromuri, a adăugat raportul. Aceste lovituri ruseşti au fost eficiente, dar limitate ca număr în comparaţie cu loviturile aeriene şi rachetele de croazieră lansate de la sol pe tot parcursul invaziei, iar pierderea navei Moskva este puţin probabil să fie o lovitură decisivă pentru campania rusescă.

Cu toate acestea, capacitatea posibil demonstrată a Ucrainei de a ţinti navele de război ruseşti în Marea Neagră ar putea schimba tiparele de operare ruseşti, forţându-le fie să desfăşoare mijloace aeriene şi de apărare suplimentare în grupul de luptă din Marea Neagră, fie să retragă navele din poziţiile din apropierea coastei ucrainene."

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9479
Diferență: 0,085
Ieri: 4.9437
Azi: 5.1794
Diferență: 0,8077
Ieri: 5.1379
Azi: 5.5370
Diferență: -0,2576
Ieri: 5.5513
Azi: 5.2155
Diferență: 0,3869
Ieri: 5.1954