Eveniment

Medicii austrieci ar vrea sa-l tina internat pe presedintele Basescu inca doua-trei saptamani

10.05.2006, 00:00 156

Presedintele Traian Basescu a fost operat in spitalul Allgemeines Krankenhaus (AKH) din Viena, interventia chirurgicala incheindu-se cu bine ieri dimineata in jurul orei 5.00.

Conducerea spitalului vienez a anuntat ca presedintele nu resimte dureri in urma operatiei de hernie de disc efectuate si va ramane in clinica, probabil, timp de o saptamana pentru supraveghere.

Medicii austrieci au declarat ieri dupa interventie ca si-ar dori sa il tina pe presedintele Traian Basescu "inca doua - trei saptamani" in spital, hernia de disc a acestuia fiind "de o dimensiune neobisnuita, foarte diseminata, care nu se afla in locul obisnuit si atingea mai multi nervi", relateaza AFP, citata de Mediafax.

Medicii considera ca Basescu "va putea face cativa pasi, pana la sfarsitul saptamanii", dar va trebui sa urmeze un program de recuperare.

"Ne bucuram sa va anuntam ca l-am operat cu succes pe seful statului roman", a declarat profesorul Reihnard Krepler, medic-sef la AKH. "Este plin de energie si este deplin capabil sa isi asume functiile. Camera sa a fost echipata cu toate mijloacele de comunicare necesare si reprezinta un amestec de salon de spital si birou", a spus Krepler.

Basescu a fost supus unei operatii de aproape doua ore pentru eliminarea unei hernii de dimensiuni "neobisnuite", au declarat medicii austrieci.

"Operatia s-a desfasurat fara nici o problema, desi a tratat o hernie de o dimensiune neobisnuita, foarte diseminata, care nu se afla in locul obisnuit si atingea mai multi nervi", a precizat neurochirurgul Engelbert Knosp, care a efectuat interventia. "Pacientul a depasit foarte bine operatia. El se afla intr-o dispozitie foarte buna si afirma ca nu mai simte durerea", a adaugat el.

Hernia a provocat "probleme neurologice", presedintele nemaiavand sensibilitate in partea inferioara a corpului, din cauza tasarii nervilor, a adaugat Knosp.

El a adaugat ca a fost ales AKH, deoarece spitalul dispune de "toate echipamentele moderne" si colaboreaza cu regularitate cu Spitalul Universitar din Bucuresti.

Operatia a fost realizata in clinica de neurochirurgie a spitalului in noaptea de luni spre marti, intre orele 00:00 si 04:00 (01.00 si 05:00 ora Romaniei).

Initial, presedintele a fost internat la Spitalul Elias si toate informatiile indicau faptul ca va accepta sa fie supus unei interventii chirurgicale care sa fie realizata de medici bucuresteni.

In jurul orei 22.00, presedintele a parasit insa unitatea medicala, coloana prezidentiala indreptandu-se spre aeroport, de unde a plecat spre Viena.

Potrivit unor surse medicale, seful statului trebuia operat de urgenta de hernie de disc, intrucat, luni, acesta nu-si mai simtea picioarele.

Medicul Florin Exercian de la Spitalului de Urgenta "Dimitrie Bagdasar" din Bucuresti - considerat cel mai bun specialist in operatii de hernii de disc - a comunicat oficialilor, care l-au contactat luni dupa-amiaza, ca nu poate realiza la sfarsitul zilei interventia asupra presedintelui Traian Basescu. Totodata, Exercian a spus ca ar putea face operatia asupra lui Basescu astazi dimineata, insa a a recomandat interventia imediata avand in vedere starea pacientului, au declarat surse medicale.

Exercian a facut parte din cea de-a doua comisie medicala - constituita la solicitarea ministrului sanatatii Ovidiu Nicolaescu - care

l-a consultat pe presedinte, dupa ce acesta a fost evaluat de o echipa condusa de Sorin Oprescu.

Cea de-a doua comisie a recomandat, dupa noi investigatii si evaluari medicale, ca interventia chirurgicala sa aiba loc "in cel mai scurt timp", intr-o clinica de specialitate din strainatate.

Ministrul sanatatii a declarat ieri ca starea de sanatate a presedintelui s-a agravat - potrivit comisiei ministeriale care a evaluat evolutia lui -, pentru ca "unii medici nu au reusit sa-l convinga sa faca ceea ce trebuia".

Potrivit Mediafax, Ministerul Sanatatii a decis formarea unei comisii ministeriale, criteriile in raport de care au fost alesi membrii ei tinand de competenta profesionala. Comisia a trebuit sa faca investigatii suplimentare si sa propuna presedintelui alternative pentru a putea opta pentru una sau alta dintre ele.

Aceasta comisie a facut o evaluare amanuntita a starii de sanatate a presedintelui, de unde a rezultat ca nu poate fi evitata operatia, diagnosticul dat de a doua comisie indicand agravarea starii de sanatate a presedintelui.

Intrebat ce anume a determinat aceasta agravare, ministrul a spus ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca "unii medici nu au reusit sa-l convinga (pe presedinte - n.r.) sa faca ceea ce trebuia".

"Am incercat sa gasim posibilitati in Bucuresti si s-a stabilit ca spitalul ÇBagdasar-ArseniÈ este cel mai indicat", a spus Nicolaescu, aratand ca, pana la urma, s-a ajuns la varianta operatiei la Viena.

Ministrul a avut o intalnire cu presedintele cu care a discutat despre coordonarea activitatii privind starea sa de sanatate. Seful statului i-a solicitat ministrului sanatatii sa discute cu comisia multidiciplinara care se ocupa de procedurile in vederea operatiei, precum si sa urmareasca evolutia postoperatorie, potrivit unor surse medicale citate de Mediafax.

Doctorul Sorin Oprescu a declarat luni seara ca decizia privind interventia chirurgicala in strainatate apartine presedintelui Traian Basescu, desi spitalele Universitar si Elias indeplineau conditiile medicale si de securitate pentru efectuarea operatiei si postoperatorii la standarde occidentale.

Oprescu a precizat ca Spitalul Universitar era pregatit, conform prerogativelor pe care le are, pentru interventie chirurgicala imediat, in conditii de securitate medicala si terapeutica optime. El a adaugat ca in spital erau conditii atat pentru efectuarea operatiei, cat si pentru tratamentul postoperator conform standardelor din clinicile occidentale, toate aceste conditii fiind verificate de serviciile medicale ale Presedintiei.

Oprescu a mai spus ca decizia privind interventia chirurgicala in strainatate apartine presedintelui Traian Basescu si nu comenteaza hotararea ulterioara a sefului statului, chiar daca initial acesta a anuntat prima comisie constituita pentru evaluarea starii sale de sanatate ca accepta interventia medicala de urgenta in Spitalul Universitar.

El a mai spus ca, desi potrivit Legii CSAT, spitalele Universitar si Elias sunt desemnate pentru ingrijirea demnitarilor, decizia privind interventia chirurgicala a apartinut exclusiv presedintelui Basescu. Inainte de plecarea la Viena, seful statului a fost vizitat si de premierul Tariceanu. Acesta a declarat ca Basescu nu parea a fi "intr-o stare buna". "Nu parea sa fie intr-o stare buna, adica nu era vesel", a spus Tariceanu intr-o emisiune televizata. El a apreciat gestul sau de a-l vizita pe Basescu la spital drept unul de natura atat umana, cat si institutionala in relatia dintre premier si presedinte.



Operatia presedintelui Basescu a fost realizata de catre profesorul universitar doctor Engelbert Knosp, echipa de anestezie a clinicii fiind coordonata de profesorul universitar doctor Michael Zimpfer.

Potrivit presei medicale austriece, profesorul universitar doctor docent Engelbert Knosp (53 de ani) - presedintele departamentului de neurochirurgie al spitalului AKH din Viena - a devenit doctor in medicina in 1979, dupa ce a absolvit Universitatea Medicala din Viena, iar in 1987 a devenit medic specialist in neurochirurgie. Profesorul Knosp este membru in nenumarate asociatii profesionale nationale si internationale. Doctorul Michael Zimpfer (55 de ani) - seful echipei de anestezisti - a obtinut dreptul de practica in 1983, iar din 1990 este si profesor universitar, el lucrand o vreme si in cercetare. Cei doi medici sunt in prezent sefi ai unor clinici din cadrul spitalului Allgemeines Krankenhaus din Viena, unitate care dispune de 1.574 de medici si 2.784 de asistente medicale specializate, in total personalul numarand peste 9.000 de persoane.

Potrivit datelor din 2004, spitalul are 27 de clinici universitare, opt institute universitare, 49 de departamente clinice, 20 de unitati de terapie intensiva.

Conform site-ului spitalului, taxa oficiala pentru spitalizare per pacient si per zi este de 730 de euro, iar pentru cetatenii straini este de 978 de euro.

Datele din 2005 indica faptul ca AKH a efectuat 197 de transplanturi de ficat, 26 de inima, 81 de plamani, trei de pancreas si 157 de maduva osoasa.

Cei doi medici austrieci - cu peste 20 de ani de experienta - se numara printre fondatorii centrului de excelenta in telemedicina inaugurat in 2004, la Universitatea Medicala din Viena.



Basescu l-a sunat la pranz pe ministrul de externe

Presedintele l-a sunat ieri in jurul pranzului pe ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu si l-a rugat sa-i dea informatii despre doctorul Florin Exercian (cel care trebuia sa-l opereze in Romania). Ungureanu se afla in acel moment in Senat, unde comisiile juridica si de cultura discutau acordul romano-ungar privind fundatia Gojdu. Ministrul s-a retras pe hol si a vorbit cateva minute cu seful statului la telefonul mobil. Pentru ca avea atasat un handsfree vocea presedintelui a putut fi auzita de cei aflati pe culoar. Presedintele l-a asigurat pe Ungureanu ca se simte bine, dar i-a transmis ca este preocupat de ceea ce se discuta in tara in legatura cu cele doua comisii medicale care il consultasera cu o zi inainte. Ungureanu i-a promis presedintelui ca se va interesa personal despre aceasta situatie la ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu si ca il va suna inapoi. (Doina Anghel)



Saftoiu: Nu este cazul unui transfer de atributii

Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a anuntat ieri ca spitalizarea presedintelui ar putea dura sapte zile si ca nu este cazul unui transfer de atributii in aceasta perioada. "Mentionam ca presedintele Traian Basescu nu se afla in incapacitatea exercitarii atributiilor. In salonul de la Spitalul Universitar din Viena unde se afla au fost instalate linii telefonice operative ceea ce face posibila contactarea in orice moment a presedintelui si informarea sa. De asemenea, transmiterea corespondentei este asigurata de un curier special", a precizat Saftoiu. In ceea ce priveste interventia chirurgicala, consilierul a precizat ca operatia a inceput la ora 1.30 (ora Romaniei) si a durat doua ore si patruzeci si cinci de minute. "Medicii care l-au operat sunt optimisti in ceea ce priveste recuperarea presedintelui, apreciind ca, in cazul unei evolutii normale, spitalizarea poate dura aproximativ sapte zile. O prognoza in ceea ce priveste perioada de recuperare va putea fi stabilita in functie de evolutia postoperatorie", a spus Saftoiu. "Operatia a decurs in limite normale, fara incidente intra si postoperatorii. Dupa operatie, presedintele a fost transportat in salonul sau si evolutia postoperatorie este buna", a mai spus consilierul. Saftoiu a tinut sa precizeze ca intreaga cheltuiala pentru aceasta interventie chirurgicala va fi suportata de catre familia presedintelui. (Miruna Lebedencu)



Vacaroiu nu a vrut sa fie presedinte interimar

Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a declarat ieri ca Traian Basescu l-a sunat luni noaptea pentru a-l intreba daca este de acord sa fie sef interimar al statului timp de cateva ore, iar senatorul a raspuns ca o asemenea procedura "nu are rost". Vacaroiu a precizat ca Basescu l-a sunat la ora 23.30, imediat cum a ajuns la Viena. "Mi-a solicitat sa fiu de acord cu derularea procedurii de preluare pe o perioada de cateva ore. M-a intrebat daca sunt de acord si am explicat ca, in conformitate cu prevederile Constitutiei, nu e stabilit in mod clar ca intr-un interval atat de scurt sa se deruleze o procedura atat de complicata si deci nu-si gaseste rostul", a precizat Vacaroiu. El a sustinut ca i-a spus presedintelui ca nu e necesara derularea procedurii de asigurare a interimatului pentru sefia statului, insa s-a convenit ca "in toata aceasta perioada, de trei patru ore maxim, sa fie un contact permanent cu Sergiu Medar". Presedintele Senatului a remarcat faptul ca vocea lui Traian Basescu avea "poate putin tonul mai scazut", pentru ca "atunci cand te duci la cutit, ai emotii". (Mediafax)



Acelasi medic l-a operat si pe seful Asirom

Directorul general al companiei de asigurari Asirom, austriacul Boris Schneider, spune ca a fost operat in urma cu un an de acelasi neurochirurg ca si presedintele Traian Basescu si ca acum se simte foarte bine. "Am avut aceeasi interventie acum un an ca si presedintele Traian Basescu si am fost operat de acelasi profesor", a declarat Schneider. El afirma ca o asigurare de sanatate care sa acopere cheltuielile cu interventiile chirurgicale l-ar costa pe presedinte circa 800 de euro pe an, adica echivalentul unei zile de spitalizare in clinica austriaca. (Angela Placinta)



Interventii chirurgicale prezidentiale

Interventiile chirurgicale suferite de presedinti in timpul mandatului nu sunt neobisnuite, numerosi sefi de stat fiind supusi unor operatii, de rutina sau complexe, fie in tarile lor, fie in strainatate. Printre liderii care au fost supusi unor operatii in timpul mandatului se numara presedinti din SUA, Franta sau Rusia.

SUA: Ronald Reagan a suferit, in timpul mandatului, mai multe interventii chirurgicale - in 1981, in urma unui atentat, in 1985 pentru cancer la colon si in 1987 o operatie de prostata.

Franta: Francois Mitterand a fost operat de doua ori in timpul mandatului (11 septembrie 1992 si 18 iulie 1994) din cauza unui cancer de prostata, care a reprezentat si cauza decesului sau, la 8 ianuarie 1996.

Portugalia: Jorge Sampaio a suferit doua interventii chirurgicale in timpul mandatului. In august 1996, Sampaio a fost internat intr-un spital din Lisabona pentru o operatie pe cord, iar in ianuarie 2000 a fost supus unei operatii de hernie.

Rusia: Boris Eltin a suferit, la 5 noiembrie 1996, o interventie chirurgicala complexa de by-pass coronarian cvintuplu, efectuata la Moscova de chirurgi rusi, asistati de specialisti americani. Eltin a fost marcat de numeroase probleme de sanatate si internari in spital, iar in decembrie 2001 a mai fost internat si la Berlin, pentru o serie de analize

Cehia: Vaclav Havel a suferit mai multe interventii chirurgicale in timpul mandatelor la conducerea statului. In decembrie 1996, el a fost supus, la Praga, unei operatii pentru extirparea unei tumori maligne din plamanul drept. In aprilie 1998, Havel a petrecut doua saptamani intr-o clinica din Innsbruck, unde a fost operat in urma unei ocluzii intestinale. In iunie 2000, Havel a mai fost operat o data pentru o hernie, iar in septembrie 2001 a fost spitalizat de urgenta din cauza unor tulburari de ritm cardiac.

Algeria: Liamine Zeroual a fost supus, la 13 martie 1998, unei interventii chirurgicale la picior, in urma obturarii unei vene. Operatia a avut loc la clinica particulara elvetiana Genolier, din apropiere de Geneva.

Iugoslavia: Milan Milutinovici a suferit, in aprilie 2000, o operatie de triplu by-pass coronarian, in urma unei crize cardiace. Interventia a avut loc intr-o clinica din Belgrad.

Slovacia: Rudolph Schuster, in varsta de 66 de ani, a fost operat, in iunie 2000, de mai multe ori, la interval de numai cateva zile. Prima interventie a avut loc la spitalul Ministerului de Interne slovac, dupa identificarea unei perforatii intestinale, pentru extirparea a 25 de centimetri din intestinul gros. Dupa cinci zile, el a fost operat din nou, ca urmare a descoperirii unei inflamatii si a deteriorarii bruste a starii de sanatate. Ulterior, el a fost consultat de profesorul austriac Ernst Bodner, acelasi care

l-a operat si pe Vaclav Havel si care l-a transferat la Innsbruck. Schuster a fost externat abia la inceputul lunii august, ramanand in Austria in prima parte a perioadei de convalescenta. In urma deficientelor inregistrate in tratamentul aplicat presedintelui tarii, ministrul slovac al sanatii si-a dat demisia. (Alexandra Fusoi a?" Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO