Eveniment

Mediul de business poate să răsufle uşurat pentru câteva luni: Salariul minim pe economie nu creşte de la 1 ianuarie 2024. Guvernul este încă în stadiul de „plimbat” scenarii când vine vorba de valoarea la care vor creşte salariile minime.

Mediul de business poate să răsufle uşurat pentru...

Autor: Ramona Cornea

♦ Patronatele propun creşterea salariului minim să fie făcută în două etape, la 3.500 de lei brut de la 1 iulie 2024 şi la  3.700 de lei brut de la 1 ianuarie 2025 ♦ Sindicatele cer o creştere până la 3.800 de lei brut, aplicată din martie, iar guvernul propune 3.700 de lei brut, de la 1 iulie 2024 ♦ „Ei strică un calendar care pentru companii era predictibil, şi anume că toamna negociam, la 1 ianuarie intra în vigoare noul salariu şi ştiam că tot anul acela nu se mai schimbă.”

Una dintre cele mai aşteptate decizii de mediul de business, cea despre sala­riul minim pe economie, este aproape finalizată. Ieri, din discuţiile dintre guvern, sindicate şi patronate a reieşit că salariul minim pe economie nu va creşte de la 1 ianuarie, având în vedere că niciuna dintre părţile implicate nu a propus această dată pentru viitoarea creştere. 

Acesta este singurul aspect cert care a reieşit din discuţiile de ieri. Sindicatele, patronatele şi guvernul au avut propuneri diferite cu privire la valoarea salariului minim pe economie şi cu privire la data de la care ar trebui să crească. 

Patronatele propun creşterea salariului minim să fie făcută în două etape, 3.500 de lei de la 1 iulie 2024 şi 3.700 de lei de la 1 ianuarie 2025, sindicatele au propus o creştere până la 3.800 de lei brut, aplicată din martie 2024, iar guvernul propune 3.700 de lei brut, de 1 iulie 2024.

„Noi am propus o creştere în două etape. Propunerile noastre, în acord cu cele ale organizaţiei patronale Concordia, au fost ca salariul minim să crească la 3.500 de lei în iulie şi la 3.700 de lei de la 1 ianuarie 2025. Sindicatele au cerut 3.800 de lei, iar guvernul a venit cu propunerea de 3.700 de lei de la 1 iulie 2024. Noi am cerut salariile pentru industria agroalimentară să rămână la fel şi să nu se umble la construcţii. Acum vom vedea care este decizia. Noi am cerut ca deducerea de 200 de lei să rămână până la următoarea mărire, cea de peste şase luni, şi să fie inclusă şi în următoarea creştere a salariului minim”, a spus Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) la ieşirea de la întâlnirea de la Palatul Victoria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO