Profesii

Businessul aşteaptă un element important: cât va fi salariul minim în 2024 şi de când se măreşte

Businessul aşteaptă un element important: cât va fi...

Autor: Ramona Cornea, Răzvan Botea

25.11.2023, 09:45 17737

Guvernul, patronatele şi sindicatele trebuie să se pună de acord asupra salariului minim din 2024. Sindicatele propun o creştere la 3.750 de lei brut pe lună, de la 3.300 lei, cât este acum, în vreme ce patronatele spun că abia s-a mărit salariul minim la 1 octombrie şi creşterile nu ţin pasul cu productivitatea Guvernul Ciolacu spune că se mai gândeşte, dar are nevoie de taxele din salariile mărite ca de aer.

Multe bugete de business din România pleacă de la salariul minim pe econo­mie, cel puţin ca referinţă pentru majorările sala­riale de peste an. Mediul de afaceri aşteaptă acum decizia guvernului privind salariul minim pe economie la început de 2024, în urma consultărilor cu patronatele şi sindicatele. Patronatele spun că deja s-a crescut de două ori salariul minim în 2023, iar sindicatele cer o majorare de încă 450 de lei brut.

„Dacă a crescut în octombrie şi nu au mai avut răbdare până la finalul anului, noi am propus să treacă un an de zile până să discutăm iar despre creşterea salariului mi­nim. Atunci când urmează să crească salariul minim, noi de obicei cerem să ne întâlnim, să vină fiecare cu câte o propunere, dar să nu fie scoasă din burtă de 3.750 de lei, noi ne uităm la inflaţie, la productivitate, la ce se întâmplă cu economia“, a spus pentru ZF Radu Burnete, directorul general al Confederaţiei Patronale, care a fost la discuţiile de la guvern.

Guvernul transmite că vor mai avea loc discuţii la începutul lui decembrie şi apoi se va lua o decizie. Cu toate acestea, bugetul pe 2024 este în corzi, pentru că deficitul bugetar trebuie scăzut, iar pachetul fiscal aduce numai 1% din PIB, insuficient pentru toate cheltuielile pe care guvernul şi le-a angajat. Astfel, creşterea salariului minim devine o resursă bugetară importantă. În România sunt aproape 2 mil. angajaţi cu salariul minim. La orice creştere cu 100 de lei brut, bugetul de stat câştigă 45 de lei, adică, pe tot anul, 1 mld. lei. Sindicatele au propus o creştere de 450 de lei brut, de la 3.300 de lei, cât este în acest moment salariul minim de referinţă, la 3.750 de lei net.

Pentru bugetul de stat, ar însemna un plus de aproximativ 4,5 mld. lei numai din această creştere, care se adaugă la creşterea cu 300 de lei de la 1 octombrie 2023.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO