Eveniment

Meleşcanu la „După 20 de ani“ de la PRO TV: Avem un brand bun de ţară în Libia, trebuie folosit când începe reconstrucţia

Meleşcanu la „După 20 de ani“ de la PRO TV: Avem un brand bun de ţară în Libia, trebuie folosit când începe reconstrucţia

Teodor Meleşcanu (PNL) şi Dan Dungaciu (dr.), specialist în geopolitică

Autor: Mediafax

27.03.2011, 23:42 41

Fostul ministru de externe Teodor Meleşcanu a declarat, înemisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de PRO TV (www.stirileprotv.ro/dupa20deani), că România se implică în operaţiuniledin Libia pe măsura posibilităţilor sale, însă are în zonă un brandde ţară bun în materie de construcţii şi de petrol, care trebuiefolosit.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Teodor Meleşcanu(PNL) şi Dan Dungaciu, specialist în geopolitică, au analizatsituaţia din Libia şi implicarea României în conflictul din aceazonă.

"Părerea mea a fost că, după adoptarea rezoluţiei, ar fi trebuitsă avem o poziţie foarte clar exprimată, s-a preferat aşteptareaunei decizii a NATO şi, din momentul respectiv, al adoptăriideciziei NATO, eu zic că am intrat într-un sistem de gândire şi deacţiune care este foarte clar. România sprijină, se implică înoperaţiunile respective, pe măsura posibilităţilor şi capacităţilorsale. Din acest punct de vedere, consider că suntem foarte înregulă. Din informaţiile pe care le am, probabil săptămâna viitoareva avea loc o reuniune a ţărilor NATO care participă, la Londra,unde, de data aceasta, sunt convins că va fi invitată şi România,ca ţară care şi-a anunţat deja o participare cu forţe directe şiprobabil atunci vom vedea mai clar care sunt cerinţele, ce se poateface", a spus Meleşcanu, care a fost şi ministru al apărării.Întrebat despre posibilităţile României de a participa la acţiuniprecum cea din Libia, Meleşcanu a precizat că avioanele vechi nureprezintă singurul impediment în acest sens.

"România nu poate să participe la acest tip de acţiune, nu evorba numai de MIG-uri. (...) Nimeni nu-şi permite să aibă îndreapta sau în stânga lui piloţi care nu au minimum cerut de NATO,care înseamnă 120 de ore de zbor pe an - pe care ai noştri nu le au-, un avion care nu e foarte sigur că are aceleaşi performanţe, unpilot care a învăţat engleza la cursurile fără frecvenţă. Să nu neînchipuim că singurul impediment pentru noi de a participa la oacţiune de acest tip este faptul că avem aparate vechi. E adevărat,însă sunt multe alte elemente", a susţinut el.

El a apreciat totodată că, în ceea ce priveşte Libia, România ajucat cartea solidarităţii cu deciziile ONU şi "mai ales carteaparticipării active şi responsabile la toate acţiunile care suntîntreprinse sub egida NATO, pe măsura mijloacelor pe care le avemla dispoziţie". Întrebat dacă România poate juca în acest moment înspatele frontului, având în vedere că în urmă cu câteva zeci de aniera destul de prezentă în zonă, Meleşcanu a răspuns: "Fără niciunfel de îndoială, nu numai că avem încă oameni care lucrează înLibia, avem familii mixte, avem şi un brand de ţară, care este bun,în materie de construcţii şi de petrol, România este considerată înLibia ca un partener foarte important. Putem şi trebuie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO