Eveniment

Mercedes si Iveco, in cursa de 111 mil. euro pentru autobuzele Capitalei

21.10.2005, 21:18 18

Dintre cele 37 de companii care isi anuntasera initial prezenta la licitatia organizata de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) pentru achizitionarea a 500 de autobuze noi, doar doua au depus ofertele si au ramas in cursa: Evo Bus, reprezentantul Mercedes, si Iris Bus, reprezentantul Iveco.

"Majoritatea autobuzelor din parcul RATB au grad ridicat de uzura si durata depasita de viata, ceea ce implica automat cheltuieli mari de intretinere", a declarat Gheorghe Udriste, directorul Directiei de Transporturi si Siguranta Circulatiei, din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti.

El a precizat ca limita maxima a sumei fixate de PMB pentru achizitia vehiculelor poate ajunge la 400 de mil. lei (111,2 mil. euro). Conform lui Udriste, companiile interesate au avut posibilitatea sa propuna preturi pentru trei tipuri de plati ulterioare: la livrare, in rate sau in leasing.

Oferta Evo Bus a fost de 333 mil. lei (92,5 mil. euro) la livrare, respectiv 341 mil. lei (94,8 mil. euro) in rate sau leasing, iar cea a Iris Bus de 344 mil. lei (95,6 mil. euro) la livrare, 385 mil. lei (107 mil. euro) in rate si 421 mil. lei (117 mil. euro) in leasing. "Doua dintre conditiile impuse au fost ca autobuzele sa aiba podea joasa, pentru a putea fi accesate si de catre persoanele cu handicap, si motoare EURO 3, pentru a evita poluarea", a mai spus Udriste.

Castigatorul licitatiei va fi cunoscut in termen de o luna, iar primele autobuze noi ar urma sa circule pe strazile orasului pana la sfarsitul anului.

Udriste estimeaza ca in parcul RATB exista circa 2.000 de autobuze si afirma ca vor exista si alte achizitii ulterioare pentru inlocuirea lor treptata. Anul viitor ar putea fi achizitionat si primul set de 50 de tramvaie moderne.

"Aceasta actiune se conjuga cu celelalte lucrari care vizeaza imbunatatirea circulatiei rutiere si pe care Primaria le va realiza, cum ar fi supratraversarile si largirea benzilor. Pe langa infrastructura ne mai trebuie si vehicule noi", a mai spus Udriste

Aceasta investitie vine dupa ce, in urma cu o luna, edilii bucuresteni au prezentat proiecte de infrastructura urbana in valoare de peste 400 mil. euro. Dintre acestea, cel mai mare va fi cel al pasajului rutier Basarab, care va costa 140 mil. euro. liviu.alexandrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO