Eveniment

Mezelarii vor taxe mai mici la importul de carne

09.09.2004, 00:00 16

Procesatorii de carne solicita eliminarea taxelor vamale la importul carnii de porc, in conditiile in care piata interna se confrunta cu o acuta criza de materie prima pentru industria de profil.
De asemenea, ei sustin ca actuala criza a carnii de porc ii determina pe mezelari fie sa lucreze la negru, fie sa accepte ofertele de preluare venit din partea multinationalelor.
In aceste zile, se afla la Bucuresti trei nume mari din industria procesatorilor de carne din Europa - liderii din Olanda si Grecia, Zwaenberg respectiv Nikas, si numarul trei din Germania - Reinert.
"Solicitam eliminarea sau micsorarea taxei vamale la carnea de porc care acum este de 20% pentru ca altfel nu putem evita majorarile de preturi.  Vin multe oferte din partea marilor firme de afara si sunt posibile achizitii", spune Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), organizatie care grupeaza majoritatea procesatorilor din carne.
Minea sustine ca ca preturile actuale de achizitie la carnea de porc in carcasa (75-90.000 de lei) sunt aproape duble fata de prima parte a anului, cand carnea era cumparata la 45-55.000 lei/kilogram. Majorarea a determinat cresterea preturilor carnii in magazine cu 20-25%, in timp ce la mezeluri a fost inregistrat un nivel de 15%. Presedintele ARC spune ca pretul real pentru kilogramul de carne de porc in carcasa ar trebui sa fie de ridice 55-60.000 lei. Pe piata externa, kilogramul de carne se vinde cu 60.000 lei (1,5 euro), manifestandu-se insa o tendinta de scadere, care se va accentua peste maxim doua luni cand vor incepe sa fie sacrificati porcii pusi la ingrasat la inceputul acestui an.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO