Eveniment

Ministerul Finanţelor a selectat opt bănci pentru emisiunile de obligaţiuni de 7 mld. euro

Autor: Marius Oncu

26.10.2011, 13:59 252

Societe Generale, UniCredit, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Erste şi HSBC au fost selectate ca dealeri ai emisiunilor de obligaţiuni din programul cadru de finanţare pe termen mediu în valoare de 7 miliarde euro, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi.

Secretarul de stat a reiterat, într-un interviu pentru Bloomberg, planul de a vinde obligaţiuni până la sfârşitul anului pe pieţele internaţionale.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN (Medium Term Notes) pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. În prima emisiune a programului, Finanţele au atras la începutul lunii iunie 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.

Drăgoi a declarat la jumătatea lunii iunie că Finanţele au început un proces de "upgradare" a programului de titluri de stat pe termen mediu (MTN), care să permită ca în 4-5 luni Trezoreria să se poată împrumuta şi în dolari de pe pieţele internaţionale.

El a afirmat la mijlocul lunii octombrie că Finanţele vor lansa în a doua parte a lunii noiembrie o nouă emisiune pe pieţele externe, condiţiile din prezent fiind mai atractive în SUA

"În a doua jumătate a lunii viitoare (noiembrie - n.r.) vrem să ieşim pe una dintre cele două pieţe, Europa sau SUA. În momentul de faţă, SUA arată mai interesant, principalul motiv fiind volumul şi preferinţa lor pentru maturităţi mai lungi, dar având în vedere contextul de piaţă, în care orice se poate întâmpla de la o zi la alta, vom decide unde ieşim după ce vom avea documentaţia finalizată (inclusiv upgrad-ul prosepctului pentru SUA - n.r.)", a declarat Drăgoi pentru MEDIAFAX.

Ministerul Finanţelor a selectat în august anul trecut Erste Bank şi Societe Generale în calitate de aranjori ai emisiunilor din programul cadru de finanţare pe termen mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO