Eveniment

Ministerul Muncii despre restricţionarea pieţei muncii din Spania: Este doar intenţie

Ministerul Muncii despre restricţionarea pieţei muncii din Spania: Este doar intenţie

Autor: Alexa Aurelia

19.07.2011, 12:08 388

Spania nu a făcut nicionotificare oficială la CE privind restricţionarea accesuluiromânilor pe piaţa muncii, fiind vorba doar de o intenţie, iar oastfel de decizie ar trebui fundamentată ca urmare a unor schimbăriradicale pe piaţa muncii, a declarat, marţi, purtătorul de cuvântal MMFPS.

"Precizăm, din capul locului, căeste vorba de o intenţie a oficialilor spanioli. Reprezentanţiispanioli nu au făcut nicio notificare oficială la ComisiaEuropeană. Potrivit Tratatului pe care l-am semnat cu Spania,decizia oficialilor spanioli de a reintroduce restricţiile pe piaţamuncii trebuie să fie bine fundamentată în urma schimbării radicalepe piaţa muncii. Aşadar, e bine să fim prudenţi, întrucât nu s-avorbit nicio secundă de interzicerea accesului românilor pe piaţamuncii, ci mai degrabă de o garanţie că românii care ajung la muncăîn Spania au contracte ferme de muncă", a declarat pentru MEDIAFAXpurtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Familiei şi ProtecţieiSociale (MMFPS), Ioana Şanta.

Toţi cei 861.584 de români caremuncesc acum oficial în Spania trebuie să ştie că nu sunt vizaţi şică eventualele măsuri pe care oficialii spanioli le-ar putea lua nuse aplică în cazul lor, a precizat Ioana Şanta.

Ministrul Muncii, SebastianLăzăroiu, va merge, miercuri, la Bruxelles, unde va discuta cuexperţii de la Comisia Europeană despre piaţa muncii în spaţiulcomunitar.

"Sunt foarte multe teme care vorfi luate în calcul, nu doar intenţiile oficialilor spanioli", a maispus Ioana Şanta.

Spania va restricţiona piaţamuncii pentru români, din cauza şomajului aflat în creştere,potrivit unor surse comunitare citate de RFI, postul menţionând cădecizia va fi luată până la sfârşitul săptămânii, când Bruxelles-ulşi capitatele europene vor fi notificate în acest sens.

"Decizia Spaniei de a restricţionapiaţa muncii pentru cetăţenii români va fi luată până la sfârşitulsăptămânii, când Madridul va notifica Bruxelles-ul şi capitaleleeuropene. Surse comunitare au declarat pentru RFI că Spania varestricţiona accesul pe piaţa muncii din cauza şomajului aflat încreştere. Rata şomajului în Spania a ajuns la 20 la sută dinpopulaţia activă", notează RFI România.

Potrivit sursei citate, aceastaeste prin urmare o măsură strict protecţionistă care vizeazăRomânia întrucât mulţi cetăţeni români lucrează acum în Spania.Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii şi Imigraţiei înSpania, la sfârşitul lui 2010 aproximativ 850 de mii de românilocuiau în această ţară. Măsura nu îi va afecta însă pe româniicare au deja un loc de muncă legal în Spania, deoarece nu se aplicăretroactiv.

Românii care vor dori să lucrezeînsă de acum înainte în Spania vor fi nevoiţi să ceară un permis demuncă. Închiderea pieţei muncii poate fi făcută de manierăsectorială, ceea ce înseamnă că unele sectoare de activitate arputea rămâne mai departe accesibile românilor, menţioneazăRFI.

Spania era printre puţinele ţărivest europene care şi-au deschis o mare parte a pieţei munciiimediat după aderarea României la UE în 2007. La 1 ianuarie 2009,Spania a deschis complet piaţa muncii pentru români. Din acelmoment, formalităţile pe care trebuia să le îndeplineasca un românpentru a ocupa un loc de munca în Spania au devenit aceleaşi capentru un cetăţean spaniol.

Decizia guvernului spaniol va filuată la sfârşitul acestei săptămâni, când Madridul îşi va informaîn acelaşi timp partenerii europeni şi Comisia Europeană, potrivitRFI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO