Eveniment

Ministerul Sănătăţii infirmă că vrea majorarea CASS. Un sfert din cheltuielile Sănătăţii nu se susţin din contribuţii, ci sunt subvenţii

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ioana David

29.07.2014, 00:05 171

Dorel Sândesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a surprins ieri cu o declaraţie conform căreia în cadrul ne­go­cierilor cu Fondul Monetar Inter­naţional ministerul ar fi adus în discuţie creş­terea contribuţiei la sănătate (CASS) de la 10,7% cât este în prezent pen­tru an­ga­jaţi şi angajatori la 14%. Măsu­ra ar în­sem­na, potrivit calculelor ZF, aproape 5 mld. lei (1,1 mld. euro) în plus la bugetul Sănătăţii.

Informaţia a fost imediat dez­min­ţită de titularul portofoliului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, dar în discuţie rămâne deficitul de la bugetul Sănătăţii care este de 25% şi care este acoperit din subvenţii de la bugetul de stat.

Informaţia potrivit căreia oficiali ai ministerului ar fi adus în discuţie această măsură apare în contextul în care pre­mie­rul a anunţat reducerea CAS (con­tri­buţiile la pensii), dând asi­gu­rări că nu vor fi majorate alte taxe pen­tru acoperi­rea deficitului nou creat (5 mld. lei anual, în condiţiile în care tot bu­getul de stat acoperă şi deficitul bugetului de pensii cu 12-13 mld. lei anual).

În 2013, veniturile totale ale Casei Na­ţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au fost de 23 mld. lei (peste 5 mld. euro) arată datele Institutului Na­ţio­nal de Statistică, din care contribuţiile sa­lariaţilor şi ale companiilor au totalizat 15,45 mld. lei (3,5 mld. euro). Subvenţiile de la bugetul de stat (care acoperă dife­ren­ţa dintre veniturile din contribuţii şi chel­tuieli) au fost de aproape 5,9 mld. lei, adică un sfert din totalul veniturilor. Spre comparaţie, în 2009 subvenţiile de la bugetul de stat acopereau 21% din veni­turi (adică erau de 3,6 mld. lei la un total de 16,66 mld. lei).

Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, spune că aproximativ 5 milioa­ne de angajaţi contribuie la fondul de să­nătate. Contribuţiile acestora repre­zin­tă aproape 67% din bugetul total al CNAS, însă beneficiarii sunt aproape 20 de milioane de persoane (prin lege fiind exceptate de la plata contribuţiei mai multe categorii de persoane).

Ultima modificare a procentului contribuţiilor pentru sănătate a avut loc în 2008, când s-a redus la 10,7% de la 14%.

Dorel Săndesc spune că nivelul de 14% este aplicat de state precum Germania, Cehia sau Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO