Eveniment

Ministrul Economiei:din datele prezentate de ISCIR, orice instalaţie de tip SKID a funcţionat ilegal

Ministrul Economiei:din datele prezentate de ISCIR, orice...

Autor: Petru Mazilu

27.08.2023, 13:35 1879

Ministrul Economiei, Radu Oprea, susţine că din datele prezentate de ISCIR, orice instalaţie de tip SKID de la staţia GPL din Crevedia a funcţionat ilegal. Ministrul a mai spus că a solicitat verificări în toată ţara. Nereguli la unitatea din Crevedia a descoperit şi ISU încă din anul 2020.

„Am dispus corpului de control de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului să verifice la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR dacă au existat instalaţii autorizate de distribuţie GPL la locul exploziei din Crevedia sau dacă au fost înregistrate sesizări ori informări cu privire la activităţi neautorizate. De asemenea vom verifica toate acţiunile de control efectuate de către ISCIR la nivel naţional cu privire la autorizarea instalaţiilor GPL”, a anunţat Oprea pe Facebook.

Ministrul Economiei a mai spus că „în baza documentelor prezentate de către conducerea ISCIR, în această dimineaţă, reiese că la acea locaţie nu figurează nicio instalaţie autorizată ISCIR”. Corpul de control al ministruluo va verifica situaţia de pe teren.

„Pe amplasament a existat o instalaţie autorizată, de tip SKID GPL, având termen scadent pentru verificarea periodică în 2014. Ultima înregistrare, din 2021, arată că acea instalaţie a fost amplasată la Botoşani. Aceste aspecte vor fi verificate de către Corpul de Control. Din datele prezentate de către ISCIR până la acest moment, orice instalaţie de tip SKID care ar fi putut existenta în momentul exploziei pe amplasamentul de la Crevedia a funcţionat ilegal”, a precizat Radu Oprea.

Şi reprezentanţii ISU susţin că la punctul de lucru din Crevedia au fost descoperite numeroase nereguli.

În urma primirii unei sesizări, inspectori de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I" al judeţului Dâmboviţa au executat în data de 30.07.2020 un control inopinat la S.C. Flagas S.R.L. punct de lucru Crevedia, iar în urma verificărilor a fost întocmită o notă de control, fiind constatate următoarele deficienţe:

a) Prin reamplasarea instalaţiei de distribuţie gaz petrolier lichefiat tip skid nu se mai respectă cerinţele care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu nr. 978071 din 13.10.2011 deoarece nu se mai respectă distanţele de siguranţă faţă de liniiile electrice aeriene de joasă tensiune (existent 6 metri faţă de normat 10 metri) şi faţă de limita de proprietate (existent 2,8 metri, normat 8 metri) şi cabina staţiei (existent 9,6 metri faţă de normat 10 metri), neregulă sancţionată cu avertisment şi cu sancţiunea complementară de pierdere a valabilităţii autorizaţiei;

b) Utilizarea unei pompe de transvazare GPL neomologată pentru mutarea gazului petrolier lichefiat dintr-o cisternă în alta. Totodată s-a constatat existenţa pe amplasament a unei staţii de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant. Aceasta este amplasată într-o construcţie metalică sigilată, neregulă sancţionată cu amendă în cuantum de 10000 lei.

Ca urmare a pierderii valabilităţii autorizaţiei de securitate la incendiu, în data de 31.07.2020 au fost înştiinţate Oficiul Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa Inspectoratul Judeţean în Construcţii Dâmboviţa, Instituţia Prefectului Judeţul Dâmboviţa, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Primăria Crevedia, Agenţia pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, în urma unei sesizări, inspectori de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I" al judeţului Dâmboviţa au executat în data de 28.09.2020 un control inopinat la S.C. Flagas S.R.L. punct de lucru Crevedia, iar în urma verificărilor a fost întocmită o notă de control cu următoarele deficienţe:

a) Flagas S.R.L. (skid GPL Crevedia) funcţionează fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu în locaţia situată în comuna Crevedia, sat Crevedia, str. Bucureşti-Târgovişte, nr. 231, neregulă sancţionată cu amendă în cuantum de 30000 lei;

b) În incinta Flagas S.R.L. punct de lucru Crevedia (skid GPL) se transvazează gaz petrolier lichefiat dintr-o cisternă într-un rezervor tip cisternă (neomologat pentru depozitare GPL), fără a se respecta prevederile legislaţiei în vigoare şi totodată este amplasată în incintă o staţie de alimentare motorină pentru autovehiculele proprii, neregulă sancţionată cu amendă în cuantum de 10000 lei.
S.C. Flagas S.R.L., reprezentată legal prin administrator Doldurea Ionuţ Daniel, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Basarab I" al judeţului Dâmboviţa în data de 13.10.2020 printr-o adresă însoţită de documente justificative (Hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor S.C. Flagas S.R.L. din 30.09.2020 şi Rezoluţia Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Olt din 12.10.2020), asupra faptului că punctul de lucru situat în comuna Crevedia, sat Crevedia, judeţul Dâmboviţa, a fost închis, au precizat autorităţile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO