Eveniment

Cine este Nicoleta Cîrciumaru, noua şefă ANAF, care trebuie să acopere gaura de 11 mld. lei. Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: Sumele încasate efectiv de ANAF în primele 5 luni au fost cu 11,3 mld. lei mai mici faţă de ce s-a declarat”

Cine este Nicoleta Cîrciumaru, noua şefă ANAF, care...

Autor: Răzvan Botea

30.05.2023, 14:42 62170

Adrian Câciu, ministrul finanţelor, a numit-o pe Nicoleta Cîrciumaru, fostă şefă ANAF Bucureşti şi actual vicepreşedinte ANAF, la conducerea interimară a companiei, după ce Lucian Heiuş şi-a dat demisia. În paralel, a fost demis şi preşedintele Autorităţii Vamale Române (AVR), Bogdan-Lari Mihei şi şeful Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

„Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus Prim-ministrului numirea în funcţia de preşedinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru şi încetarea mandatului preşedintelui AVR, alături de numirea unui nou preşedinte”, a declarat Adrian Câciu într-un comunicat.

Nicoleta Cîrciumaru a condus ANAF Bucureşti şi recent a fost numită vicepreşedinte ANAF, responsabilă cu colectarea veniturilor bugetare. În ultimii ani,  Nicoleta-Mioara Cîrciumaru a condus Administraţia Sector 6 a Finanţelor Publice şi apoi a Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.

„Cu o experienţă de peste 20 de ani în Administraţia Fiscală, ultimii chiar la conducerea Administraţiei Sector 6 a Finanţelor Publice şi apoi a Direcţiei Generale Regionale a Finaţelor Publice a municipiului Bucureşti, doamna Cîrciumaru preia, odată cu funcţia de vicepreşedinte ANAF, şi coordonarea activităţii de colectare a veniturilor bugetare”, scria ANAF într-un comunicat de la începutul lunii mai.

Heiuş lasă în urmă la ANAF o gaură de 9 mld. de lei, diferenţa între ce şi-a program ANAF să colecteze şi ce a colectat de fapt.

Mai mult, Adrian Câciu a precizat că există o gaură şi mai mare, de peste 11 mld. de lei, diferenţa între ce au declarat contribuabilii că au de plătit în primele cinci luni din an şi ce au plătit de fapt.

„Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat. Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti”, a mai spus Câciu.

Şi premierul a publicat marţi un mesaj pe Facebook privitor la demisia şi demiterile de la ANAF, AVR şi ANRM : „Creşterea economică pe care am obţinut-o trebuie să fie resimţită de oameni, iar pentru a reuşi acest lucru, instituţiile statului trebuie să fie mai performante. După un an în care PIB-ul ţării a crescut cu 49 miliarde de euro, trebuie să regăsim aceeaşi dinamică şi în încasările de la buget.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO